I dette kapitel kan du læse om de særlige regler der gælder ved sygdom, når du skal på barsel og fravær i forbindelse med dine børns sygdom.
I dette kapitel kan du læse om de særlige regler der gælder ved sygdom, når du skal på barsel og fravær i forbindelse med dine børns sygdom.
Hent afsnit som PDFSend afsnit som e-mail
Hvis du bliver syg, skal du melde det til din provst hurtigst muligt. Ved længerevarende sygdom indkalder provsten dig til sygefraværssamtale.
Sygefraværssamtalen kan afholdes telefonisk. Samtalen skal holdes inden 4 uger efter 1. sygedag og skal indkaldes med rimeligt varsel, som kan være nogle dage. Samtalen skal handle om, hvordan og hvornår du kan vende tilbage til arbejdet. Strækker sygdommen sig over længere tid afholdes en ny samtale efter 3 måneder.
Sygdom, der er forårsaget af graviditet, tælles ikke med i det almindelige sygefravær.
Læs om sygdom under ferie i vejledningens kapitel 4.
Du kan læse mere om regler i forbindelse med sygdom på Medarbejder- og Kompetencestyrelsens hjemmeside.
Forældre har, såfremt der er pasningsbehov og tjenesten tillader det, ret til fravær med fuld løn på barns 1. og 2. sygedag. Den 2. sygedag er den kalenderdag, der ligger i umiddelbar forlængelse af 1. sygedag, uanset om det er en arbejdsdag eller en fridag.
Det er et krav, at barnet ikke må være fyldt 18 år, og det er kun den ene forælder, der kan være fraværende.
Barnets 1. og 2. sygedag kan holdes uafhængigt af hinanden. Det vil sige, at du kan holde fri på barnets 2. sygedag, selvom du ikke har holdt fri på barnets 1. sygedag. Forældre kan derfor også dele de to dage imellem sig, sådan at den ene forælder er fraværende den 1. dag, og den anden er fraværende den 2. dag.
Anmodning om afholdelse af barns 1. og/eller 2. sygedag sendes til provsten.
Du kan læse mere om regler i forbindelse med barns 1. og 2. sygedag på Medarbejder- og Kompetencestyrelsens hjemmeside.
Præster har ret til 2 omsorgsdage pr. barn i hvert kalenderår til barnet fylder 7 år. Det er en forudsætning, at du er biologisk forælder eller er indehaver af forældremyndigheden, og at barnet har ophold hos dig.
Ikke-afholdte omsorgsdage bortfalder ved kalenderårets udløb, og kan som udgangspunkt ikke overføres til et nyt kalenderår. Omsorgsdage kan dog overføres for den periode, hvor der afholdes barsel- eller forældreorlov.
Der gælder ingen varslingsfrister i forbindelse med afholdelse af omsorgsdage, men du skal fremsætte dine ønsker så tidligt som muligt. Ansøgningen skal sendes til provsten.
Præster er omfattet af aftalen om tjenestefrihed af familiemæssige årsager. Du har dermed ret til tjenestefrihed med løn i op til 5 dage pr. barn inden for 12 på hinanden følgende måneder i forbindelse med hospitalsindlæggelse sammen med egne børn under 14 år. Tilsvarende gælder, hvis barnet under indlæggelsen opholder sig i hjemmet.
De 5 dage kan holdes enkeltvis eller samlet. Der er heller ikke noget til hinder for, at du aftaler med provsten, at dagene bruges som eksempelvis 10 halve dage.
Hvis begge forældre er ansat i staten, kan den samlede tjenestefrihedsperiode med løn højst udgøre 5 dage for forældrene tilsammen.
I henhold til barselslovens § 26 har forældre til alvorligt syge børn under 18 år under visse betingelser ret til dagpenge fra Udbetaling Danmark, hvis de i forbindelse med barnets sygdom helt eller delvis opgiver deres arbejde.
Har du ret til dagpenge efter barselslovens § 26, har du i samme periode ret til hel eller delvis tjenestefrihed med løn. Arbejdsgiver kan dog begrænse retten til tjenestefrihed med løn til 1 måned pr. barn pr. kalenderår. Arbejdsgiver kan herudover bevilge yderligere tjenestefrihed uden løn i dagpengeperioden.
Perioder med hel eller delvis tjenestefrihed medregnes fuldt ud i lønancienniteten, og der indbetales sædvanligt pensionsbidrag for både overenskomstansatte præster og tjenestemandsansatte præster.
Ansøgning om tjenestefrihed til pasning af alvorligt sygt barn skal fremsendes ad tjenestevejen via provsten.
Barselsloven giver forældre ret til fravær ved graviditet, fødsel og adoption samt ved sorgorlov. Som præst er du endvidere omfattet af de regler, der særligt gælder for statens område i form af barselsaftalen med tilhørende administrationsgrundlag.
Hvis du er gravid, skal du orientere din arbejdsgiver om din graviditet senest 3 måneder før din forventede termin. Besked om, at du er gravid, fremsendes ad tjenestevejen til stiftet.
Du kan gå på graviditetsorlov fra det tidspunkt, hvor der skønnes at være 6 uger til fødslen, det vil sige 6 uger før terminsdatoen. Terminsdagen medregnes i 6-ugers perioden som den 42. dag.
Hvis du føder senere end forventet, forlænges graviditetsorloven, og det medfører ikke nogen afkortning af den orlov, du har ret til efter fødslen. Hvis du føder tidligere end forventet, har det tilsvarende ingen indvirkning på længden af den orlov, du har ret til efter fødslen. Det er derfor ikke muligt at forlænge orlovsperioden efter fødslen med de ”manglende” dage, hvis du føder fx 2 uger før termin.
Der er 48 ugers dagpengeret efter fødslen, og de fordeles som udgangspunkt ligeligt mellem forældrene, hvis begge forældre bor sammen på fødselstidspunktet. Udgangspunktet er, at hver forælder har ret til 24 ugers orlov med dagpenge efter fødslen efter ”24-24-modellen”.
Fordelingen af uger mellem forældre kan illustreres således (den fede streg angiver fødselstidspunktet):
Der er øremærket 11 ugers orlov til begge forældre, som ikke kan overdrages til den anden. Det betyder, at der er 13 ugers orlov, som man frit kan overføre til den anden. Man behøver ikke overføre alle 13 uger, men kan også overføre fx 6 uger til den anden.
Den lønnede orlov fordeler sig således mellem forældrene:
*Hvis kun den ene af forældrene er omfattet af statens barselsaftale, tilfalder de 6 uger denne forælder.
Du skal senest 6 uger efter fødslen give besked via tjenestevejen til stiftet om den tidsmæssige placering af forældreorloven. Stifterne har udarbejdet et barselsskema, som kan bruges.
Læs mere om graviditet og barsel på Medarbejder- og Kompetencestyrelsens hjemmeside.
Adoptivforældre er som udgangspunkt omfattet af de samme regler som biologiske forældre, og de 48 ugers dagpengeret fordeles ligeligt mellem forældrene efter ”24-24-modellen”.
Adoption fra udlandet
Før modtagelsen af barnet har du ret til løn i op til 4 uger, som kan forlænges op til i alt 8 uger før modtagelsen, hvis du skal modtage barnet i afgiverlandet. Retten gælder for begge adoptanter.
Adoption fra Danmark
Skal du modtage barnet i Danmark, og er der krav om, at du inden modtagelsen tager ophold på det sted, hvor barnet opholder sig, har du ret til løn i op til 1 uge, som kan forlænges med op til yderligere 1 uge.
Fraværs- og lønret
Som adoptant har du tilsammen med din partner ret til løn under orlov i de første 10 uger efter modtagelsen af barnet, også kaldet adoptionsorlov.
I forældreorlovsperioden har begge adoptanter ret til fravær i 32 uger, hvoraf 18 uger er med dagpenge.
Du har som adoptant ret til lønnet forældreorlov i 23 uger, som fordeles således:
Hvis du har spørgsmål til reglerne for afholdelse af orlov i forbindelse med adoption, kan du kontakte dit lokale stift.
Læs mere om adoption på Medarbejder- og Kompetencestyrelsens hjemmeside.
Hvis dit barn er dødfødt efter 22. graviditetsuge, eller hvis du mister dit barn inden barnet fylder 18 år, har du ret til sorgorlov.
Sorgorloven giver dig ret til fravær med løn fra kalenderdagen efter barnets død og 26 uger frem. Der er mulighed for at planlægge fleksible forløb med genoptrapning, hvor man fx arbejder 50 % og holder orlov 50 %. Der er ikke mulighed for at udskyde sorgorlov til et senere tidspunkt.
Sorgorlov gælder både for biologiske forældre, medmødre og adoptivforældre.
Ansøgning om afholdelse af sorgorlov fremsendes ad tjenestevejen til stiftet.
Får du bevilget plejeorlov efter § 119 i serviceloven til at passe en nærtstående, som ønsker at dø i eget hjem, og er du omfattet af aftale om tjenestefrihed af familiemæssige årsager, har du i samme periode ret til hel eller delvis tjenestefrihed med løn. Arbejdsgiveren er berettiget til at få udbetalt det plejevederlag, som du ellers ville have været berettiget til, hvis arbejdsgiveren ikke havde betalt løn.
Perioder med hel eller delvis tjenestefrihed medregnes fuldt ud i lønancienniteten, og der indbetales sædvanligt pensionsbidrag til overenskomstansatte præster og tjenestemandsansatte præster.
Ansøgning om plejevederlag indsendes via borger.dk. Ansøgning om afholdelse af plejeorlov vedlagt afgørelsen fra kommunen fremsendes ad tjenestevejen til stiftet.
Du har ret til omsorgsorlov 5 arbejdsdage hvert kalenderår, fra 1. januar til 31. december. De 5 dage er uden løn, og der er heller ikke ret til dagpenge. Du kan holde de 5 dages omsorgsorlov som en samlet periode eller som enkelte dage. Ubrugte omsorgsdage bortfalder ved årets udgang.
Omsorgsorlov kan bruges til pasning og hjælp til alvorligt syge børn, forældre, ægtefælle eller partner eller en person, der bor i samme husstand.
Læs mere om omsorgsorlov på borger.dk.
Vil du vide mere?
Cirkulære om aftale om barsel, adoption og omsorgsdage
Cirkulære om tjenestefrihed af familiemæssige årsager
Bekendtgørelse af lov om ret til orlov og dagpenge ved barsel (barselsloven)
Cirkulære om administrationsgrundlag til aftale om barsel, adoption og omsorgsdage
Bekendtgørelse af lov om social service
Lov om lønmodtageres ret til fravær fra arbejde af særlige familiemæssige årsager
Sygdom på Medarbejder- og Kompetencestyrelsens hjemmeside
Barns 1. og 2. sygedag på Medarbejder- og Kompetencestyrelsens hjemmeside
Graviditet og barsel på Medarbejder- og Kompetencestyrelsens hjemmeside
Udarbejdet af
Denne vejledning er udarbejdet af de ti stifter i samarbejde med Landsforeningen af Menighedsråd.
Kontakt
Har du spørgsmål til vejledningen eller brug for rådgivning?
Kontakt et af de ti stifter i Danmark. Du finder kontaktinformation på de ti stifter her.
Opdateret
18. april 2023