Valgforsamling

Den nye valgform har medført at menighedsrådsmedlemmer som udgangspunkt vælges på valgforsamlingen.

1. Valgforsamling

Medlemmerne til menighedsråd vælges på en valgforsamling, der afholdes tirsdag den 17. september 2024.

Valgforsamlingen skal afvikles efter en fast dagsorden. På valgforsamlingen opstilles kandidater, der er mulighed for debat, og der gennemføres en hemmelig, skriftlig afstemning. Resultatet af afstemningen afgør, hvem der er valgt til menighedsrådet.

1.1 Valgforsamling for fælles menighedsråd og menighedsråd i flersognspastorater 

I flersognspastorater kan valgbestyrelsen beslutte, at valgforsamlingen afholdes en anden dag i samme uge, dvs. i perioden fra tirsdag den 17. september til søndag den 22. september 2024.

Er et menighedsråd fælles for flere sogne, kan valgbestyrelsen beslutte, at valgforsamlingen afholdes fælles for disse sogne tirsdag den 17. september 2024. 
Opstilling af kandidater, stedfortrædere og afstemning skal ske separat for det enkelte sogn på valgforsamlingen. Også selvom valgforsamlingen afholdes fælles for disse sogne.

2. Tilrettelæggelse og annoncering 

Valgforsamlingen forberedes og ledes i hver valgkreds af en valgbestyrelse, der består af tre medlemmer valgt efter forholdstal af og blandt menighedsrådets medlemmer. 

Valgbestyrelsen skal senest fire uger inden valgforsamlingen, dvs. senest tirsdag den 20. august 2024, bekendtgøre, at der holdes valgforsamling. For at synliggøre mødet over for så bred en kreds af interesserede mødedeltagere som muligt, skal valgbestyrelsen som minimum bekendtgøre tid og sted både ved gudstjenester, på sognets hjemmeside og i de stedlige dagblade eller lokalaviser. Bekendtgørelsen i de stedlige dagblade og lokalaviser kan enten ske i trykte eller elektroniske udgaver.

3. Valglisten til brug for valgforsamlingen

Folkekirkens It sørger for, at der leveres valglister til alle menighedsrådskredse til brug for valgforsamlingen.  

Valgbestyrelsen modtager senest en uge før valgforsamlingen i det pågældende valgår, dvs. den 10. september 2024, valglisten over de stemmeberettigede i valgsystemet, som herefter kan trækkes i valgsystemet.

3.1 Optagelse på valglisten til brug for valgforsamlingen 

Medlemmer af folkekirken kan optages på valglisten i den menighedsrådskreds, de har bopæl, hvis de på dagen for valgforsamlingen den 17. september 2024 opfylder betingelserne for at have valgret.

På valglisten optages desuden sognebåndsløsere og andre vælgere, der senest ved udgangen af den første hverdag i september i det pågældende valgår dvs. den 2. september 2024 er registeret i Den Elektroniske Kirkebog med valgret i menighedsrådskredsen. De pågældende optages ikke på valglisten i bopælssognet.

På valglisten optages de vælgere, der senest den 2. september 2024 er flyttet til menighedsrådskredsen, og som senest på dette tidspunkt har anmeldt flytning til kommunen.

Vælgere, der først flytter til menighedsrådskredsen eller først anmelder flytning efter den 2. september 2024, optages ikke på valglisten og vil derfor ikke kunne deltage i valgforsamlingen 2024 med valgret og valgbarhed.

Vælgere, der senest den 2. september 2024 har anmeldt flytning til kommunen fra én bopælsadresse til en anden inden for menighedsrådskredsen, er optaget på valglisten under den nye bopælsadresse. Vælgere, der senere end denne dag er flyttet inden for menighedsrådskredsen, eller som senere end denne dag har anmeldt flytningen inden for menighedsrådskredsen til kommunen, skal forblive optaget på valglisten under den hidtidige bopælsadresse.

Sognebåndsløsere og andre vælgere, hvis flytning af valgretten først registreres efter den 2. september 2024, optages ikke på valglisten i det valgte sogn og vil derfor ikke kunne deltage i valgforsamlingen 2024 med valgret og valgbarhed. Valgbestyrelsen i bopælssognet skal manuelt sørge for, at de pågældende slettes af valglisten i bopælssognet.

3.2 Manuel berigtigelse af valglisten indtil valgforsamlingen 

Valgbestyrelsen skal til og med afholdelse af valgforsamlingen berigtige valglisten, hvis valgbestyrelsen modtager meddelelse om følgende situationer:

  1. En person, der er udmeldt af folkekirken og derfor ikke er medlem af folkekirken den dag, valgforsamlingen afholdes, kan ikke deltage i valgforsamlingen med valgret og valgbarhed. Hvis valgbestyrelsen modtager dokumentation for, at medlemskabet er ophørt, slettes vedkommende manuelt af valglisten.
     
  2. En sognebåndsløser eller en anden vælger, hvis valgret i menighedsrådskredsen ophører i perioden efter den første hverdag i september dvs. fra 2. september 2024 til valgforsamlingen finder sted, skal manuelt slettes af valglisten i tilfælde af:
    • Sognebåndsløseren opsiger aftale om sognebåndsløsning.
    • Sognebåndsløserpræsten opsiger aftale om sognebåndsløsning.
    • Sognebåndsløserpræstens død, forflyttelse eller afskedigelse.
    • Genbesættelse eller nedlæggelse af sognebåndsløserpræstens stilling.
    • Vælgerens ændring af beslutning om flytning af de parlamentariske rettigheder
       
  3. En vælger, der fraflytter menighedsrådskredsen i perioden fra 2. september 2024 til valgforsamlingen finder sted, skal manuelt slettes af valglisten for det tidligere bopælssogn.
     
  4. Sognebåndsløsere og andre vælgere, hvis flytning af valgret først registreres efter den 2. september 2024, slettes af valglisten i bopælssognet.
     
  5. Hvis valgbestyrelsen på baggrund af en indsigelse træffer afgørelse om, at en vælger ved en fejl ikke er blevet optaget på valglisten, skal valgbestyrelsen til og med afholdelse af valgforsamlingen berigtige valglisten og optage vælgere på valglisten.

Hvis valgforsamlingen afholdes en anden dag end den 17. september 2024, skal valgbestyrelsen sørge for at berigtige valglisten, sådan at medlemmer, der er fyldt 18 år i perioden fra den  17. september 2024 og indtil dagen for valgforsamlingen optages på valglisten. Tilsvarende gælder personer, der i den nævnte periode kommer til at opfylde betingelsen om bopæl i riget uafbrudt i et år forud for valgforsamlingen.

4. Valgforsamlingens forløb 

Valgforsamlingen er offentligt tilgængelig. Det betyder, at alle interesserede har mulighed for at overvære valgforsamlingen. Det er kun medlemmer af folkekirken med valgret i det pågældende sogn, der har tale- og stemmeret på valgforsamlingen.

4.1 Kontrol af valgret og valgbarhed 

Inden valgforsamlingen begynder, skal valgbestyrelsen sørge for, at de mødedeltagere, der har valgret på valgforsamlingen, markeres i den elektroniske valgliste eller krydses af på en udskrevet valgliste. Valgbestyrelsen kan efter behov udpege medhjælpere fra det øvrige menighedsråd eller kirkefunktionærer til at bistå med dette. 

Mødedeltagere med valgret skal legitimere sig ved at oplyse fødselsdato, hvorefter valgbestyrelsen krydser hver enkelt af på valglisten. Mødedeltagere skal i øvrigt på forespørgsel give oplysning om navn og bopæl.  
Hvis der er tvivl om en mødedeltagers identitet, skal den fastslås, om nødvendigt ved fremlæggelse af dokumentation i form af sundhedskort, pas eller kørekort.

Når valgretten er kontrolleret, udleverer valgbestyrelsen stemmesedler. Valgbestyrelsen skal under valgforsamlingen holde øje med, at det kun er personer, der fremgår af valglisten, som afgiver stemmer ved afstemningerne.

4.2 Afvikling af valgforsamlingen 

Valgforsamlingen skal afvikles efter en fast dagsorden.

Valgforsamlingen indledes med, at der vælges en dirigent. Dirigenten må ikke være medlem af valgbestyrelsen. Dirigenten leder valgforsamlingen og er sammen med valgbestyrelsen ansvarlig for afviklingen af afstemningerne.

På valgforsamlingen orienterer formanden for menighedsrådet om menighedsrådets opgaver, kompetencer og hidtidige arbejde.  

Dagsorden for valgforsamlingen:

  1. Velkomst ved valgbestyrelsen
  2. Valg af dirigent
  3. Formanden for menighedsrådet beskriver menighedsrådets opgaver, kompetencer og hidtidige arbejde.
  4. Opstilling af kandidater til menighedsrådet
  5. Kandidaternes egen præsentation
  6. Debat og mulighed for spørgsmål til kandidaterne
  7. Gennemgang af afstemningsreglerne ved valgbestyrelsen
  8. Skriftlig og hemmelig afstemning
  9. Optælling af stemmer og annoncering af afstemningsresultatet ved valgbestyrelsen
  10. Valg af stedfortrædere efter samme procedure
  11. Valgbestyrelsen orienterer om resultatet af valgforsamlingen samt om muligheden for afstemningsvalg og fristen for at indlevere en kandidatliste.
  12. Eventuelt.

5. Opstilling, præsentation og debat 

Dirigenten spørger de stemmeberettigede, om der er forslag til kandidater, der ønskes opstillet. Dirigenten noterer kandidaternes navne på en tavle eller på en anden måde, så navnene er synlige for mødedeltagerne.  

Dirigenten kan supplere kandidaternes navne med fx. et tal eller et bogstav, så det er tilstrækkeligt, at tallet/bogstavet anføres på stemmesedlen.

Kandidaterne skal samtykke i opstilling.

Der er ikke krav om stillere for, at en person kan stille op som kandidat på valgforsamlingen.
Inden afstemningen får de opstillede kandidater mulighed for at præsentere sig selv og redegøre for, hvorfor de ønsker at blive medlem af menighedsrådet. Dette gælder uanset om der er tale om personer, der genopstiller, eller om personer, der opstiller for første gang.

Efter præsentationen har forsamlingen mulighed for at stille spørgsmål og indgå i en debat med kandidaterne, ligesom kandidaterne kan stille spørgsmål til hinanden.

Valgbestyrelsen skal sikre, at der ydes den fornødne hjælp til personer, der har behov for hjælp til opstilling.

6. Kontrol af valgbarhed og samtykke fra kandidater

Inden afstemningen skal valgbestyrelsen sikre sig, at de opstillede kandidater er optaget på valglisten.

Kandidaterne skal i forbindelse med kontrollen bekræfte, at de ønsker at stille op ved at give skriftligt samtykke i opstillingen.

Samtykket afgives enten ved, at de enkelte kandidater underskriver en forudfyldt blanket, som udskrives fra valgsystemets elektroniske valgliste, eller ved, at kandidaterne udfylder og underskriver tilsvarende tomme blanketter.
Samtykke kan gives i form af en fuldmagt fra den pågældende kandidat, som afleveres til valgbestyrelsen. Fuldmagten skal være udfyldt på en af By-, Land- og Kirkeministeriet godkendt blanket.

Valgbestyrelsen skal ved kontrol af kandidaternes valgbarhed være opmærksom på følgende:

  1. Præster ansat i folkekirken er ikke valgbare.
     
  2. Kirkefunktionærer, som har et ansættelsesforhold, der har en varighed på mere end en måned, og hvis gennemsnitlige ugentlige arbejdstid overstiger 8 timer pr. uge, ikke er valgbare i den menighedsrådskreds, hvor de har tjenestested.

Hvis en kandidat ikke opfylder valgbarhedsbetingelserne, meddeler formanden for valgbestyrelsen dette på mødet inden afstemningen. Kandidaten slettes af listen over opstillede kandidater.

7. Afstemning 

Valgbestyrelsen orienterer om afstemningsreglerne:

  1. Afstemningen er skriftlig og hemmelig.
  2. Hver stemmeberettiget kan stemme på op til det antal kandidater, der svarer til halvdelen af pladserne i menighedsrådet. Skal der vælges et ulige antal menighedsrådsmedlemmer, rundes resultatet op.
  3. Hver stemmeberettiget kan ikke afgive mere end 1 stemme på hver kandidat.
  4. Der kan afgives blanke stemmer.

Valgbestyrelsen skal sørge for stemmesedler af uigennemsigtigt papir og med et særkende. Valgbestyrelsen uddeler stemmesedlerne sammen med skriveredskaber. Valgbestyrelsen skal sikre, at der er forskellige stemmesedler til valg af kandidater og valg af stedfortrædere samt til en eventuel yderligere afstemningsrunde. 

Valgbestyrelsen skal sikre, at der ydes den fornødne hjælp til personer, der har behov for hjælp til afstemning. 

Eksempler på, hvor mange stemmer en stemmeberettiget har:

Eksempel 1
Menighedsrådet har 8 valgte medlemmer. Hver stemmeberettiget kan stemme på 8 x ½ = 4 kandidater

Eksempel 2
Menighedsrådet har 11 valgte medlemmer. Hver stemmeberettiget kan stemme på 11 x ½ = 5,5 = 6 kandidater.

7.1 Stemmeafgivelse og mulighed for at stemme ved fuldmagt 

Valgret udøves ved personligt fremmøde på valgforsamlingen.

Det er dog muligt at stemme ved skriftlig fuldmagt, når det kan dokumenteres, at vælgeren på grund af lovligt forfald er forhindret i at deltage i valgforsamlingen. Der er tale om lovligt forfald, når en vælger er indlagt på sygehus, indsat i fængsel eller bor på plejehjem, beskyttet bolig, boformer for voksne med handicap og almene ældreboliger som nævnt i §26 i lov om valg til menighedsråd.

Valgbestyrelsen beslutter på valgforsamlingen, om betingelserne for at stemme med fuldmagt er opfyldt. Fuldmagten skal være udfyldt på en af blanket godkendt af By-, Land- og Kirkeministeriet og skal afleveres til valgbestyrelsen.
Valgbestyrelsen udleverer stemmemateriale til den vælger, der skal udøve stemmeretten for fuldmagtsgiver.  

En fuldmagthaver kan medbringe én gyldig fuldmagt

7.2 Optælling af stemmer 

Det er valgbestyrelsen, der indsamler og tæller stemmerne. Valgbestyrelsen kan efter behov udpege flere stemmetællere.

Hvis der er tvivl om, hvorvidt en stemmeseddel er gyldig, tager valgbestyrelsen stilling til, om stemmesedlen skal anses for ugyldig eller ej. En stemmeseddel er ugyldig:

  1. når der på grund af stemmesedlens udseende er grund til at antage, at den ikke er udleveret og udfyldt på valgstedet.
  2. når det ikke med sikkerhed fremgår, på hvilke(n) kandidat(er) vælgeren har villet stemme.
  3. når der på stemmesedlen er skrevet, tegnet eller på anden måde anbragt noget, fx forskellige skriftfarver, der giver stemmesedlen et særpræg.
  4. når stemmesedlen er revet itu.

Den kandidat, der har fået det største antal stemmer, er først valgt og dernæst den, der har næstflest stemmer og så fremdeles i den rækkefølge, antallet af stemmer berettiger til, indtil der er valgt et fuldtalligt menighedsråd.

En kandidat skal have fået mindst én stemme for at kunne erklæres som valgt. Ved stemmelighed afgøres rækkefølgen ved lodtrækning.

7.3 Evt. anden afstemningsrunde 

Hvis der ikke i første afstemningsrunde afgives stemmer på tilstrækkeligt mange kandidater til at danne et fuldtalligt menighedsråd, er de kandidater, der blev valgt ved første afstemningsrunde, valgt til menighedsrådet. Derefter gennemføres endnu en afstemningsrunde efter samme model mellem de øvrige kandidater.

Hvis der fortsat ikke vælges tilstrækkeligt medkandidater til at danne et fuldtalligt menighedsråd, eller hvis der ikke er opstillet tilstrækkeligt mange kandidater, indkaldes til en ekstraordinær valgforsamling.

7.4 Afstemning om stedfortrædere  

Efter valg af menighedsrådet foretages der opstilling og afstemning om stedfortrædere på samme måde som beskrevet ovenfor. 
Der kan både stemmes på de personer, der ikke blev valgt til menighedsrådet og på personer, der blot ønsker at stille op som stedfortrædere. Der er ikke begrænsning på antallet af stedfortrædere, der kan vælges til et menighedsråd.

8. Offentliggørelse af afstemningsresultatet og bekendtgørelse om muligheden for afstemningsvalg

Valgbestyrelsen bekendtgør resultatet af optællingen og det valgte menighedsråd på valgforsamlingen. Valgbestyrelsen orienterer samtidig om muligheden for at udløse et afstemningsvalg.

Resultatet af valgforsamlingen skal desuden offentliggøres af valgbestyrelsen hurtigst muligt og senest en uge efter valgforsamlingen, det vil sige senest tirsdag den 24. september 2024.

Offentliggørelse af resultatet af valgforsamlingen skal sikre, at så mange som muligt bliver bekendt med, hvem der er valgt som medlemmer af menighedsrådet, og hvem der er valgt som stedfortrædere. Offentliggørelsen skal derfor som minimum ske ved førstkommende gudstjeneste, på sognets hjemmeside og i de stedlige dagblade eller lokalaviser. Bekendtgørelsen i de stedlige dagblade og lokalaviser kan enten ske i trykte eller elektroniske udgaver.

I flersognspastorater, hvor valgforsamlingen har været afholdt en anden dag end den 17. september 2024, skal valgbestyrelsen offentliggøre resultatet hurtigst muligt og senest en uge efter valgforsamlingen er afholdt.  

8.1 Indberetningen af valgforsamlingens resultat 

Valgbestyrelsen indfører resultatet af valgforsamlingen i menighedsrådets beslutningsprotokol. Beslutningsprotokollen underskrives af valgbestyrelsen og dirigenten som afslutning på valgforsamlingen. Valgbestyrelsen sørger for, at resultatet af valgforsamlingen indtastes i valgsystemet.

8.2 Mulighed for at udløse et afstemningsvalg 

Valgbestyrelsen skal sammen med offentliggørelsen af resultatet af valgforsamlingen bekendtgøre, at der senest fire uger efter valgforsamlingen, det vil sige. senest tirsdag den 15. oktober 2024, kan indgives en kandidatliste, og at der dermed udløses afstemningsvalg.

Af bekendtgørelsen skal det fremgå, hvor mange medlemmer der skal vælges til menighedsrådet, hvor mange stillere, der skal underskrive kandidatlisten, menighedsrådets funktionsperiode, hvor og hvornår kandidatlisten kan afleveres, og at kandidatlisten skal udarbejdes på en af blanket, der er godkendt af By-, Land- og Kirkeministeriet.

I flersognspastorater, hvor valgforsamlingen har været holdt en anden dag end den 17. september 2024, udløber fristen for at indgive en kandidatliste senest 4 uger efter valgforsamlingen, og valgbestyrelsen skal i offentliggørelsen oplyse den præcise dato for, hvornår fristen på fire uger udløber.

9. Ekstraordinær valgforsamling 

Bliver menighedsrådet ikke fuldtalligt ved valgforsamlingen, skal der afholdes en ekstraordinær valgforsamling.

Valgbestyrelsen skal indkalde til den ekstraordinære valgforsamling senest en uge efter den ordinære valgforsamling, det vil sige senest tirsdag den 24. september 2024. Bekendtgørelsen skal ske på samme måde som ved den ordinære valgforsamling.

En ekstraordinær valgforsamling skal afholdes tirsdag den 8. oktober 2024. I flersognspastorater, hvor der skal afholdes ekstraordinær valgforsamling i flere sogne, kan en ekstraordinær valgforsamling afholdes en anden dag i samme uge, det vil sige i perioden tirsdag den 8. oktober til søndag den 13. oktober 2024.

På den ekstraordinære valgforsamling, som afvikles på samme måde som den ordinære valgforsamling, foretages der kun udfyldningsvalg. Der stemmes altså kun om ledige pladser i menighedsrådet og eventuelt yderligere stedfortrædere.

Valgbestyrelsen indfører resultatet af valgforsamlingen i menighedsrådets beslutningsprotokol. Beslutningsprotokollen underskrives af valgbestyrelsen og dirigenten som afslutning på valgforsamlingen. Valgbestyrelsen sørger for, at resultatet af valgforsamlingen indtastes i valgsystemet.

10. Indberetning om valget på valgforsamlingen

Valgbestyrelsen har ansvaret for at indberette resultatet af valgforsamlingen i valgsystemet hurtigst muligt og senest en uge efter valgforsamlingen.

Valgbestyrelsen skal blandt andet indtaste oplysninger om kandidater og stedfortrædere samt valgets resultat. Nedenfor kan du læse mere om, hvem der skal indberette og hvad, der skal indberettes.

Indtastningen foretages af valgbestyrelsens formand eller af en person, der er bemyndiget af valgbestyrelsen. 

Valgbestyrelsens formand har automatisk adgang til valgsystemet.

Hvis valgbestyrelsen ønsker, at stiftsadministrationen skal varetage indtastningsopgaverne, skal valgbestyrelsen angive dette i valgsystemet senest den 3. september 2024. 
Valgbestyrelsen har dog fortsat ansvaret for, at oplysningerne bliver tastet korrekt og skal sørge for at give oplysningerne til stiftsadministrationen inden for de respektive frister.

I valgsystemet registreres personnummer, navn og adresse på de opstillede kandidater og stedfortrædere.

Valgets resultat registreres i form af:

  • antal stemmeberettigede
  • antal gyldige stemmer i alt
  • antal ugyldige stemmer (bortset fra blanke stemmer)
  • antal blanke stemmer ved henholdsvis valg af medlemmer og valg af stedfortrædere
  • hvor mange stemmer der blev afgivet på den enkelte kandidat
  • hvilke kandidater, der blev erklæret for valgt
  • det medlemsnummer, der tilfaldt hver af de valgte

På samme måde registres valg af stedfortrædere. 

10.1 Indtastning af valgets resultat i valgsystemet 

Indtastningen i valgsystemet kan foretages direkte i valgsystemet på valgforsamlingen ved manuelt at udfylde en på forhånd udskrevet blanket og bagefter indtaste resultatet i valgsystemet.
Stiftsadministrationen kan også varetage indtastningen i valgsystemet på vegne af valgbestyrelsen. 

10.2 Hvis indtastningen foretages direkte i valgsystemet på valgforsamlingen 

Valgbestyrelsen indtaster oplysninger i valgsystemet på valgforsamlingen. Blanketten med resultatet af valgforsamlingen udskrives herefter fra valgsystemet og underskrives af valgbestyrelsen og dirigenten som afslutning på valgforsamlingen og indsættes i menighedsrådets beslutningsprotokol.

Valgbestyrelsen sender via valgsystemet en udskrift af beslutningsprotokollen til stiftsadministrationen senest to dage efter valgforsamlingen.

I flersognspastorater, hvor valgforsamlingen har været afholdt en anden dag end den 17. september 2024, er fristen for at sende en udskrift af beslutningsprotokollen til stiftsadministrationen senest to dage efter valgforsamlingen.

10.3 Hvis indtastningen foretages efter valgforsamlingen

Valgbestyrelsen kan, i stedet for at indtaste oplysninger direkte i valgsystemet, vælge at udfylde blanketten med resultatet af valgforsamlingen manuelt. Inden valgforsamlingen udskrives blanketten fra valgsystemet. Som afslutning på valgforsamlingen udfylder valgbestyrelsen blanketten, der herefter underskrives af valgbestyrelsen og dirigenten og indsættes i menighedsrådets beslutningsprotokol.

Efter valgforsamlingen og senest tirsdagen i ugen efter valgforsamlingen, det vil sige senest tirsdag den 24. september 2024, indtaster valgbestyrelsen blanketten i valgsystemet. 
Hvis valgforsamlingen er afholdt en anden dag, skal indtastningen være afsluttet senest ugedagen efter valgforsamlingen har fundet sted.

Valgbestyrelsen sender via valgsystemet en udskrift af beslutningsprotokollen til stiftsadministrationen senest to dage efter valgforsamlingen, det vil sige senest torsdag den 19. september 2024.

I flersognspastorater, hvor valgforsamlingen har været afholdt en anden dag end den 17. september 2024, er fristen for at sende en udskrift af beslutningsprotokollen til stiftsadministrationen senest to dage efter valgforsamlingen.

10.4 Hvis indtastningen foretages af Stiftet 

Valgbestyrelsen sender via valgsystemet en udskrift af beslutningsprotokollen til stiftsadministrationen senest to dage efter valgforsamlingen, det vil sige senest torsdag den 19. september 2024. 

Hvis stiftsadministrationen varetager indtastningen i valgsystemet på vegne af valgbestyrelsen, skal indtastningen være afsluttet senest tirsdagen i ugen efter valgforsamlingen den 24. september 2024. Indtastningen sker i givet fald på baggrund af udskriften af beslutningsprotokollen. 

I flersognspastorater, hvor valgforsamlingen har været holdt en anden dag end den 17. september 2024, er fristen for at sende en udskrift af beslutningsprotokollen til stiftsadministrationen senest to dage efter valgforsamlingen. Hvis stiftsadministrationen varetager indtastningen i valgsystemet på vegne af valgbestyrelsen, skal indtastningen være afsluttet senest en uge efter, at valgforsamlingen blev afholdt.

10.5 Ved ekstraordinær valgforsamling

I tilfælde af ekstraordinær valgforsamling, skal valgbestyrelsen indføre resultatet af den ekstraordinære valgforsamling i menighedsrådets beslutningsprotokol og foretage indtastning i valgsystemet. Indtastningen skal foregå på samme måde som til den ordinære valgforsamling.

Indtastningen skal ske snarest muligt og senest ugen efter den ekstraordinære valgforsamling dvs. den 15. oktober

11. Udgifter ved valget

Udgifter i anledning af valget på valgforsamlingen, herunder til valglister og valgkort, papir, Digital Post og porto, stemmelokaler, materiale til brug ved afstemning, tryksager og fornøden medhjælp til valgbestyrelsen, afholdes af kirkekassen.  

Kirkekassens midler må ikke bruges til valgagitation, men alene til valgbestyrelsens pålagte opgaver. Derimod kan kirkekassens midler godt bruges til generelle informationstiltag omkring menighedsrådsarbejde og menighedsrådsvalg.

De medvirkende på på afstemningsdagen kan få diæter. Størrelsen af diæterne fastsættes af menighedsrådet. Diæterne kan maksimalt fastsættes til 860 kr.

12. Klage over valget 

Klager over valget, herunder over valgbestyrelsens afgørelser, indgives skriftligt til biskoppen senest en uge efter, at den samlede valgproces er afsluttet, det vil sige senest tirsdag den 26. november 2024.

Inden biskoppen træffer afgørelse, indhentes valgbestyrelsens bemærkninger til klagen.  

Biskoppens afgørelse kan indbringes for kirkeministeren senest en måned efter, at afgørelsen er meddelt klageren. Både klageren og valgbestyrelsen kan indbringe biskoppens afgørelse for kirkeministeren.
Stiftsadministrationen skal senest ved udgangen af november 2024 markere i valgsystemet, om der er modtaget en valgklage over valget i det pågældende sogn.

Indhold
  1. Valgforsamling
    1. Valgforsamling for fælles menighedsråd og menighedsråd i flersognspastorater 
  2. Tilrettelæggelse og annoncering 
    1. Valglisten til brug for valgforsamlingen
      1. Optagelse på valglisten til brug for valgforsamlingen 
      2. Manuel berigtigelse af valglisten indtil valgforsamlingen 
    2. Valgforsamlingens forløb 
      1. Kontrol af valgret og valgbarhed 
      2. Afvikling af valgforsamlingen 
    3. Opstilling, præsentation og debat 
      1. Kontrol af valgbarhed og samtykke fra kandidater
        1. Afstemning 
          1. Stemmeafgivelse og mulighed for at stemme ved fuldmagt 
          2. Optælling af stemmer 
          3. Evt. anden afstemningsrunde 
          4. Afstemning om stedfortrædere  
        2. Offentliggørelse af afstemningsresultatet og bekendtgørelse om muligheden for afstemningsvalg
          1. Indberetningen af valgforsamlingens resultat 
          2. Mulighed for at udløse et afstemningsvalg 
        3. Ekstraordinær valgforsamling 
          1. Indberetning om valget på valgforsamlingen
            1. Indtastning af valgets resultat i valgsystemet 
            2. Hvis indtastningen foretages direkte i valgsystemet på valgforsamlingen 
            3. Hvis indtastningen foretages efter valgforsamlingen
            4. Hvis indtastningen foretages af Stiftet 
            5. Ved ekstraordinær valgforsamling
          2. Udgifter ved valget
            1. Klage over valget