Som præst kan du få flere former for godtgørelser, hvilket fremgår af dette kapitel.
Som præst kan du få flere former for godtgørelser, hvilket fremgår af dette kapitel.
Hent afsnit som PDFSend afsnit som e-mail
Ved ansættelsen tildeles du en kørselsbemyndigelse til dækning af tjenstlig kørsel, hvilket fremgår af dit ansættelsesbevis.
Kørselsgodtgørelse søges ved, at du indberetter din kørsel i det elektroniske indberetningssystem. Tjenstlig kørsel, der ønskes godtgjort, skal uden ugrundet ophold og så vidt muligt inden månedens udgang indberettes via systemet.
Du får dækket din tjenstlige kørsel med en godtgørelse pr. km. Det vil enten være til lav eller høj takst afhængigt af formålet.
Generelt gælder, at al kørsel udenfor eget pastorat og over længere afstande som hovedregel skal godkendes, før kørslen foretages.
Kørsel mellem hjem og arbejde dækkes, når hjemmet er en tjenestebolig.
Såfremt den private bolig er placeret indenfor pastoratsgrænsen, er alt kørsel mellem arbejde og hjem et mellemværende mellem præst og Skattestyrelsen og skal indberettes til Skattestyrelsen.
Såfremt den private bolig er placeret udenfor pastoratsgrænsen, er kørsel mellem hjem og pastoratsgrænsen et mellemværende mellem præst og Skattestyrelsen. Kørsel mellem pastoratsgrænse og arbejde indberettes og dækkes.
Høj takst ydes efter kørselsbemyndigelse til følgende formål:
Kørsel herudover dækkes med lav takst.
Præsters indberettede tjenstlige kørsel kontrolleres af provsten med henblik på godkendelse af godtgørelsens udbetaling.
Provstens afgørelse kan påklages til biskoppen senest 4 uger efter provstens afgørelse. Biskoppens afgørelse kan inden for en frist på 4 uger indbringes for Kirkeministeriet.
Godtgørelse sker i henhold til Finansministeriets til enhver tid gældende satsreguleringscirkulære.
Der kan eksempelvis ikke gives godtgørelse til følgende formål:
Til ansatte i statens tjeneste udbetales der ved 25, 40 og 50 års jubilæumsgratiale. Stiftet sørger for, at jubilæumsgratialet udbetales.
Jubilæumsancienniteten regnes fra første ansættelse i staten, herunder folkekirken. Optjening af jubilæumsanciennitet er uafhængig af beskæftigelsesgraden. Dog medregnes beskæftigelse før 1. april 1989 på under 25 % ikke. Perioder med tjenestefrihed uden løn medregnes heller ikke.
Du har ret til en fridag på jubilæumsdagen.
Der ydes flyttegodtgørelse til præster og provster ved indflytning i, flytning imellem og i visse tilfælde fraflytning af tjenestebolig efter aftalen om flyttegodtgørelse.
Flyttegodtgørelse udbetales efter aftalen som udgiftsdækkende ydelse. Ordningen administreres af stiftsadministrationen i det stift, hvortil præsten flytter eller i tilfælde af pensionering er tjenstgørende og pensioneres fra. Det er således stiftsadministrationen, der har kompetencen til at godkende dispositioner og foretage udbetaling.
Det er en forudsætning for at få udgifterne ved bohavets flytning godtgjort, at præsten har indhentet tilbud fra mindst tre flytteforretninger, at tilbud forinden aftaleindgåelse godkendes af stiftet, og at udgifterne dokumenteres med bilag. Du må således ikke takke ja til et af tilbuddene på forhånd, da det er stiftet som skal godkende valget.
Er du er blevet ansat i en stilling med tjenesteboligpligt, ydes der som udgangspunkt godtgørelse for 80 % af dine flytteudgifter. Du skal selv betale regningen for din flytning. Stiftet refunderer efter indsendelse af bilag 80 % af din flytteregning.
Ved førstegangsansættelser er godtgørelsen skattepligtig. Ved flytning mellem embeder er godtgørelsen skattefri.
Ved forfremmelse eller tvangsflytning ydes 100 % dækning plus supplerende godtgørelse. Dette gælder også ved midlertidig udflytning, som er påkrævet på grund af totalistandsættelse af præsteboligen. Der ydes kun supplerende godtgørelse én gang, enten i forbindelse med udflytningen eller i forbindelse med indflytningen. Beløbet er skattepligtigt.
Ved pensionering eller ved dødsfald ydes 1 års boligbidrag som godtgørelse. Som udgangspunkt er denne skattepligtig, men der gælder særlige fradragsregler.
Du kan læse mere om flyttegodtgørelse på Medarbejder- og Kompetencestyrelsens hjemmeside.
Når du første gang får embede i folkekirken, skal du have en tjenestedragt. Du skal i den forbindelse altid kontakte dit lokale stift, som sørger for, at du får en rekvisition til en tjenestedragt og afholder udgiften til denne. Hvis du begynder i et vikariat, eller hvis din tjenestedragt ikke kan nå at blive klar til din ansættelse/ordination, råder stifterne over et antal brugte tjenestedragter, hvor du har mulighed for at låne en.
Tjenestedragten leveres med 2 kraver, 1 kravenål og 2 par poignetter og findes i en sommer- og vinterudgave. Når du er til prøvetagning, skal du beslutte, om du vil have en sommer- eller vinterudgave. Brugsterminen for en tjenestedragt er 8 år, og det betyder, at når der er gået 8 år, kan du få endnu en rekvisition, sådan at du har to tjenestedragter. Førstegangsansatte kan dog få den anden tjenestedragt efter 4 år, mod at den tredje tjenestedragt først anskaffes efter 16 års ansættelse.
Præster, der stopper i embedet uden at brugsterminen på tjenestedragten er udløbet, skal tilbagelevere denne til stiftet. Ønsker du at købe dragten, skal du kontakte dit lokale stift.
Du skal selv vedligeholde tjenestedragten. Inden for brugsterminen, afholder kirkekassen udgiften til vedligeholdelse af tjenestedragten, herunder til rens, vask og pibning af krave. Hvis der opstår tvivl eller uenighed mellem præst og menighedsråd om fx behovet for vedligeholdelse, træffer provsten afgørelse.
Øvrigt tilbehør såsom skjorter og sko, skal du selv betale.
Du har mulighed for at få kørselsgodtgørelse til lav takst, når du skal til prøvetagning.
Tjenestedragten er folkekirkens ejendom i brugsperioden og er derfor omfattet af folkekirkens selvforsikringsordning.
Præster tildeles tjenstlige telefoner. Dette sker ved at henvende dig til dit menighedsråd. Hvis du har en telefon til rådighed, skal du beskattes heraf. Det til enhver tid gældende beskattede beløb ved fri telefon kan findes på Skattestyrelsens hjemmeside.
Telefoner stilles til rådighed efter følgende retningslinjer:
Menighedsrådet stiller en telefon til rådighed og betaler udgifter til abonnement og indkøb af telefon. Præsten skal selv betale for ikke-tjenstlige samtaler til udlandet og særtjenester, fx bidrag til indsamlinger via sms.
Fritagelse for beskatning af fri telefon
Du kan blive fritaget for beskatning af fri mobiltelefon, hvis der foreligger en erklæring fra præst og menighedsråd på, at mobiltelefonen alene benyttes i arbejdsøjemed. Erklæringen kan findes her. Man kan ikke blive fritaget for beskatning af fastnettelefon.
Ved tjenestefrihed uden løn
Telefonordningen ophæves i tjenestefrihedsperioder, da der ikke er en tjenstlig begrundelse for ordningens opretholdelse i denne periode. Præster med tjenestefrihed uden løn må enten anskaffe egen telefon eller betale for husstandens privatforbrug af telefonen.
Vil du vide mere?
Cirkulæreskrivelse om jubilæumsgratiale til ansatte i folkekirken
Cirkulære om aftale om flyttegodtgørelse
Cirkulære af 6. maj 2011 - om tjenestedragt for folkekirkens præster
Flyttegodtgørelse på Medarbejder- og Kompetencestyrelsens hjemmeside
Udarbejdet af
Denne vejledning er udarbejdet af de ti stifter i samarbejde med Landsforeningen af Menighedsråd.
Kontakt
Har du spørgsmål til vejledningen eller brug for rådgivning?
Kontakt et af de ti stifter i Danmark. Du finder kontaktinformation på de ti stifter her.
Opdateret
18. april 2023