Som præst kan du blive ansat som tjenestemand eller på overenskomstvilkår. Ansættelsesvilkårene adskiller sig nogle steder, afhængigt af om du er ansat som tjenestemand eller på overenskomstvilkår.
Som præst kan du blive ansat som tjenestemand eller på overenskomstvilkår. Ansættelsesvilkårene adskiller sig nogle steder, afhængigt af om du er ansat som tjenestemand eller på overenskomstvilkår.
Hent afsnit som PDFSend afsnit som e-mail
Det fremgår af stillingsopslaget for den pågældende stilling, om der er tale om en stilling med ansættelse på tjenestemandsvilkår eller på overenskomstvilkår.
Ved ansættelse i en præstestilling og ved stillingsskifte er du berettiget til en lønforhandling med biskoppen, før du takker endeligt ja til stillingen. Ved stillingsskifte skal du være opmærksom på, at din nuværende løngruppe og eventuelle tillæg ikke automatisk følger med.
Det er stiftsadministrationen, som i forbindelse med ansættelsen fastsætter din løn og vurderer din lønanciennitet.
Vil du vide mere om din løn og lønfastsættelse, kan du kontakte dit lokale stift.
Er du ansat som præst på tjenestemandvilkår, fastsættes din løn efter reglerne i cirkulære om aflønning af tjenestemandsansatte præster.
Efter dette cirkulære kan præster indplaceres i 3 forskellige løngrupper, som har forskellige løntrin.
Løngruppe 1
Indplacering sker som udgangspunkt i løngruppe 1 efter anciennitet. Løngruppe 1 består af 4 løntrin, hvor oprykning sker automatisk efter anciennitet:
Trin 1 (2-årigt)
Trin 2 (1-årigt)
Trin 3 (1-årigt)
Trin 4 (sluttrin)
Løngruppe 2
Visse stillinger er aftalt indplaceret i løngruppe 2, og der er mulighed for at aftale personlig oprykning hertil. I løngruppe 2 er der én sats.
Rådighedstillæg
Ved ansættelse i en sognepræstestilling vil du som udgangspunkt være omfattet af præsternes rådighedsordning. Der ydes rådighedstillæg til stillinger i løngruppe 1 og 2.
Din løn og rådighedstillægget kvoteres, hvis du er deltidsansat.
Løngruppe 3
Særlige stillinger er aftalt indplaceret i løngruppe 3, og der er mulighed for at aftale personlig oprykning hertil. Løngruppe 3 omfatter særlige stillinger i folkekirken, hvor stillingsindholdet kvalifikationsmæssigt- og funktionsmæssigt ligger klart over niveauet for almindelige stillinger som præst.
Som noget særligt er der i løngruppe 3 to satser. Indplacering på sats I eller II sker på grundlag af en vurdering af stillingens indhold og ansvarsområde, herunder de krav, der stilles til stillingsindehaverens kvalifikationer.
Overenskomstansatte præster aflønnes efter overenskomsten for akademikere i staten (AC-overenskomsten). Præster indplaceres som udgangspunkt på basisløntrin 4, hvorefter oprykning sker automatisk efter anciennitet:
Trin 4 (2-årigt)
Trin 5 (1–årigt)
Trin 6 (1-årigt)
Trin 8 (sluttrin)
Rådighedstillæg
Ved ansættelse i en sognepræstestilling vil du som udgangspunkt være omfattet af præsternes rådighedsordning. Der ydes rådighedstillæg til stillinger som overenskomstansat sognepræst. Rådighedstillægget udgør kr. 43.000 årligt (grundbeløb pr. 31. marts 2012).
Præstestillæg
Desuden er der til alle stillinger som overenskomstansat sognepræst knyttet et særligt præstetillæg på kr. 11.100 årligt (grundbeløb pr. 31. marts 2012).
Mobilitetstillæg
Der ydes overenskomstansatte sognepræster et mobilitetstillæg, når sognepræsten opfylder et af følgende kriterier:
1. Når en sognepræst har været ansat i 3 forskellige pastorater af mindst 3 måneders varighed, ydes der et tillæg på kr. 31.500 årligt (grundbeløb pr. 31. marts 2012) ved fremtidige ansættelsesforhold inden for overenskomstens område.
2. Når en sognepræst er ansat i et pastorat i et yderområde, hvor geografiske/praktiske forhold taler herfor, ydes et tillæg på kr. 31.500 årligt (grundbeløb pr. 31. marts 2012).
3. Når en sognepræst over en periode af minimum et år har virket som stiftsvikar, ydes et tillæg på kr. 31.500 årligt (grundbeløb pr. 31. marts 2012).
Opfylder en sognepræst mere end ét af kriterierne, forhøjes mobilitetstillægget med 50 procent.
Din løn og tillæg kvoteres, hvis du er deltidsansat.
Individuelle tillæg og vederlag
Der kan for alle ansatte aftales funktionstillæg, kvalifikationstillæg og engangsvederlag i henhold til rammeaftalen om nye lønsystemer.
Uanset om du er ansat på tjenestemandsvilkår eller overenskomstvilkår, er du omfattet af den årlige lønforhandling mellem Præsteforeningen og biskoppen i det stift, hvor du er ansat.
Lønforhandlingerne følger den tids- og procesplan, som fremgår af lønpolitikken.
Du vil hvert år modtage elektroniske ansøgningsskemaer, hvor du har mulighed for at søge om engangsvederlag, funktionstillæg, kvalifikationstillæg, studieorlov eller oprykning til højere løngruppe.
Selve lønforhandlingen foregår i et møde mellem biskoppen, det lokale forhandlingsudvalg og Præsteforeningen. Her fordeles den årlige lokallønspulje til stiftets præster.
Ultimo november hver år offentliggøres forhandlingsresultaterne via Folkekirkens Intranet. Der gives en begrundelse for alle aftalte tillæg.
Studieorlov
Du kan søge om studieorlov ved lønforhandlingerne. Studieorlov gives som tjenestefrihed i 3 måneder, med udbetaling af engangsvederlag svarende til 3 måneders løn. Præster optjener ikke løn- og pensionsanciennitet i studieorlovsperioden.
En studieorlov starter altid den 1. i en måned. Det er en forudsætning, at præsten efter afholdt studieorlov sender en kort redegørelse af studieforløbet til biskoppen.
Ved ansættelse i en sognepræstestilling bliver du som udgangspunkt omfattet af rådighedsordningen for præster, som indebærer, at du skal stå til rådighed for at betjene andre embeder end dit eget. Rådighedsordningen bruges til at dække det fravær, der er hos dine kolleger i forbindelse med sygdom, fravær og ved ledighed i stillingerne. Rådighedsordningen administreres af provsten.
Ferie er ikke omfattet af rådighedsordningen, men alle præster skal afløse kollegaer under ferie. Det betyder altså, at de præster, der ikke er under rådighedsordningen, også er forpligtet til at betjene andre embeder end deres eget, når en kollega har ferie.
Hvis du er omfattet af rådighedsordningen, modtager du et rådighedstillæg på kr. 43.000 årligt (grundbeløb pr. 31. marts 2012).
Ønsker man at udtræde af rådighedsordningen, skal ansøgning herom sendes ad tjenestevejen til Kirkeministeriet.
Tjenestemandsansatte præster i folkekirken er omfattet af gruppelivsordningen for staten. Forsikringen gælder over hele verden, både i og udenfor arbejdstiden. Præmien betales af ansættelsesmyndigheden, og beløbet indberettes automatisk til Skattestyrelsen.
Forsikringsydelsen ved dødsfald består af en forsikringssum på 425.000 kr. samt en børnesum på 30.000 kr. for børn under 24 år.
Forsikringssummen ved kritisk sygdom udgør 150.000 kr.
Der ydes en forsikringssum på 50.000 kr. til ansattes børn under 18 år, der pådrager sig en kritisk sygdom.
Dækningen ophører ved udgangen af den måned, hvor du fratræder din stilling, dog senest ved udgangen af den måned, hvor du fylder 70 år.
Du kan se din forsikringsdækning på pensionsinfo.dk eller på Forende Gruppelivs hjemmeside under ”Mit Gruppeliv”.
Som præst i folkekirken optjener du pension i kraft af din ansættelse. Der er forskellige regler for pension, alt efter om du er tjenestemandsansat sognepræst eller overenskomstansat sognepræst.
Er du tjenestemandsansat præst, optjener du pension i kraft af din ansættelse. Størrelsen af den pension som du vil modtage ved pensionering, er afhængig af, hvor mange år du har været ansat i en tjenestemandsstilling. Efter 37 års ansættelse har du optjent fuld pension.
Der beregnes 3,9 % i pension af dit rådighedstillæg, som indbetales til PFA Pension.
Det er et forhandlingsspørgsmål, om der beregnes pension af individuelt aftalte tillæg. Evt. aftalt pension af tillæg indbetales til PFA Pension.
Du kan finde pensionsberegner mv. for tjenestemænd nederst i dette kapitel.
Præster med mere end 37 års pensionsanciennitet
Tjenestemandsansatte præster, der har optjent fuld pension, optjener ret til et engangsbeløb for de kvartaler, hvor de efter 1. januar 2019 fortsat arbejder.
Engangsbeløbet beregnes som 15 % af den pensionsgivende løn på det skalatrin, som tjenestemandens pension bliver beregnet af.
Udbetaling Danmark beregner og udbetaler et optjent engangsbeløb sammen med udbetalingen af tjenestemandspensionen.
Tjenestemænd m.fl. kan ved at ringe til Udbetaling Danmark på tlf. 70 12 32 00 få en beregning af engangsbeløbet ud fra et forventet pensioneringstidspunkt.
Er du overenskomstansat præst, indbetales der et månedligt pensionsbidrag på 17,1 % af basislønnen og pensionsgivende tillæg.
Den del af pensionsbidraget, som overstiger 16,8 %, kan efter dit ønske og henvendelse til stiftet herom, udbetales som løn.
Det er et forhandlingsspørgsmål, om der beregnes pension af individuelt forhandlede tillæg.
På pensionsinfo.dk kan du få et overblik dine egne pensioner og læse mere omkring udbetalinger og dækninger ved pension, sygdom og død.
Seniorordninger
I staten er der indgået en rammeaftale, som giver mulighed for at aftale seniorordninger både for overenskomstansatte og for tjenestemænd. Initiativet til etablering af en seniorordning kan komme såvel fra præsten som fra ledelsen. Seniorordninger hviler på frivillighed og forudsætter enighed mellem præst og biskop. Aftalen indgås mellem Præsteforeningen og biskoppen. Ansøgning om etablering af seniorordning fremsendes ad tjenestevejen til stiftet.
Seniorbonus (seniordage)
Præster får seniorbonus fra og med det kalenderår, hvor man fylder 62 år. Bonussen er på 0,8 % af årslønnen. Du kan i stedet for at få bonussen udbetalt veksle den til to seniordage om året. Du skal give besked til dit lokale stift om veksling af seniorbonus til seniordage senest den 1. oktober hvert år.
Du kan læse mere om seniorordninger og seniorbonus på Medarbejder- og Kompetencestyrelsens hjemmeside.
Vil du vide mere?
Cirkulære om aflønning af tjenestemandsansatte præster
Cirkulæreskrivelse om visse ændringer af administrationen af præsters løn- og ansættelsesvilkår
Cirkulæreskrivelse angående ydelse af rådighedstillæg til præster
Cirkulære om overenskomst for akademikere i staten, bilag 6, afsnit B, Kirkeministeriet, D2.
Bekendtgørelse af lov om tjenestemænd
Bekendtgørelse af lov om tjenestemandspension
Cirkulære om aftale om engangsbeløb til tjenestemænd efter optjening af 37 års pensionsalder
Cirkulære om aftale om seniorordninger
Cirkulære om rammeaftale om de nye lønsystemer
Gruppelivsordningen for staten
Pensionsberegner mv. for tjenestemænd
Seniorordninger og seniorbonus på Medarbejder- og Kompetencestyrelsens hjemmeside
Udarbejdet af
Denne vejledning er udarbejdet af de ti stifter i samarbejde med Landsforeningen af Menighedsråd.
Kontakt
Har du spørgsmål til vejledningen eller brug for rådgivning?
Kontakt et af de ti stifter i Danmark. Du finder kontaktinformation på de ti stifter her.
Opdateret
18. april 2023