Dødsfald og begravelse

GiasCentret har gennem årene samlet meget viden om, hvad der gælder i relation til forhold på kirkegården, begravelser/bisættelser med mere. Denne viden har vi samlet og systematiseret i denne vejledning.

I vejledningen er der derfor meget nyttig viden at finde for dig, som til dagligt arbejder på kirkegården, dig, som sidder i et menighedsråd eller i en kirkegårdsbestyrelse, eller dig, som er borger og fx gerne vil vide noget om, hvilke rettigheder, du har.

Vejledningen opdateres løbende, så den altid indeholder nyeste viden og regler.

1. Ligbrænding eller begravelse

Afdødes ønsker om begravelse eller brænding fremsat efter sit fyldte 15. år skal efterkommes.

Hvis der ikke foreligger ønsker fra afdøde, skal ønsker fra den person, der fremsætter anmodning om foretagelse af ligbrænding eller begravelse, som udgangspunkt efterkommes, med mindre en person, der stod afdøde nærmere, fremsætter et andet ønske.

Udtrykket ”de nærmeste pårørende” omfatter i rangorden afdødes ægtefælle, børn, forældre eller søskende. Andre forhold end ægteskabs- og slægtskabsforhold, såsom faste samlivsforhold, plejeforhold og lignende vil efter omstændighederne kunne tages i betragtning. Se pkt. II, nr. 1 i cirkulære om begravelse og ligbrænding.

Begravelsesmyndighedens afgørelse kan indbringes for skifteretten.

2. Gejstlig medvirken

Afdødes ønske om gejstlig medvirken fremsat efter sit fyldte 15. år skal efterkommes.

Hvis afdøde var medlem af folkekirken på dødstidspunktet, skal dette ses som et udtryk for ønske om kirkelig begravelse med gejstlig medvirken, medmindre det modsatte godtgøres.

Hvis afdøde var medlem af folkekirken, og de pårørende ønsker en kirkelig begravelse eller bisættelse, er det ganske uproblematisk for begravelsesmyndigheden at tiltræde denne anmodning.

Hvis afdøde ikke var medlem af folkekirken eller et trossamfund udenfor folkekirken, og de pårørende derfor ikke ønsker en kirkelig handling, er det lige så uproblematisk for begravelsesmyndigheden at tiltræde anmodningen om, at der ikke skal være gejstlig medvirken.

Hvis afdøde ikke var medlem af folkekirken, men de pårørende er medlemmer og ønsker en kirkelig begravelse, kan begravelsesmyndigheden tillade dette. De pårørende har dog ikke noget krav på en kirkelig begravelse. Se Kirkeministeriets besvarelse 24. maj 1995 til Folketingets Kirkeudvalg om begravelse af ikke-medlemmer.

Hvis de pårørende fremsætter ønske om, at der ikke skal være gejstlig medvirken, er det begravelsesmyndighedens opgave at fastslå, om dette er i overensstemmelse med afdødes ønske. I de tilfælde, hvor afdøde ikke ønsker en kirkelig begravelse eller bisættelse, eller hvis afdøde har taget afstand fra folkekirken på anden vis, bør begravelsesmyndigheden naturligvis følge ønsket. Se vejledning om præsters medvirken til begravelser og bisættelser

Hvis et folkekirkemedlem ønsker begravelse af et andet trossamfund, har den folkekirkelige præst ingen del i begravelsen og skal ikke foretage jordpåkastelse.

Det er begravelsesmyndigheden, der på grundlag af anmodningen samt vedlagte dokumentation og øvrige foreliggende oplysninger afgør, om en præst skal medvirke ved begravelseshandlingen, og herunder om jordpåkastelsesritualet skal anvendes. Begravelsesmyndighedens afgørelse kan indbringes for skifteretten.

Når afdøde ikke efterlader sig pårørende, må bopælskommunen påtage sig de opgaver, der påhviler de nærmeste pårørende.

3. Begravelseshandlingen

Præsten fastsætter begravelseshandlingen med den, der har anmodet om begravelsen. Den, der fremsætter anmodning om foretagelse af en begravelse, kan bestemme, om begravelsen skal foregå i stilhed. Det er kun de personer, anmoderen har underrettet om tid og sted for begravelsen, der er inviteret. Præsten må normalt respektere dette. Hvis personer, der stod afdøde nær, har andre meninger, må præsten lave et skøn. Præsten kan kræve en erklæring på tro og love om, at det var afdødes sidste vilje, at personerne ikke skulle deltage i begravelsen. Præstens skøn skal foreligge i fornøden tid inden begravelsen og være tilstrækkelig klar.

Uenighed om valg af sted for begravelseshøjtideligheden kan ikke behandles af nogen offentlig myndighed.

Der er normalt adgang for alle til at overvære kirkelige handlinger. Hvis den, der har anmodet om den kirkelige handling, har et rimeligt motiveret ønske om at lukke handlingen, kan præsten beslutte at gøre dette. Det er dermed muligt at udelukke personer fra deltagelse i en begravelse.

3.1 Begravelseshandling og jordpåkastelse

Den kirkelige handling i forbindelse med begravelse og bisættelse skal foretages i kirke, kapel eller på kirkegården.

Der kan kun under helt særlige omstændigheder gives tilladelse til at foretage den kirkelige handling udenfor kirkens rum. Det er biskoppen, der kan give denne tilladelse. 

Det følger desuden af begravelseslovens § 11, stk. 2, at der i forbindelse med den kirkelige handling skal foretages jordpåkastelse.

Hvis liget skal brændes, skal jordpåkastelsen foregå inden brændingen. Præsten kan dog undtagelsesvis beslutte, at jordpåkastelsen foregår bagefter, hvis omstændighederne taler for det. Se bekendtgørelse om begravelse og ligbrænding § 8, stk. 2.

3.2 Tidspunkt for begravelseshandlingen

Begravelseshandlinger på folkekirkens kirkegårde eller fra dens kirker og kapeller kan i almindelighed ikke finde sted 1. påskedag, 1. pinsedag og 1. juledag jf. bekendtgørelse om begravelse og ligbrænding §15. 

Derudover findes der ikke regler om, hvornår begravelseshandlingen kan finde sted.

Bestemmelser om dage og tidspunkter for at foretage begravelse og ligbrænding skal fastsættes i kirkegårdens eller krematoriets vedtægt.

3.3 Håndtering af kister

Folkekirkens Arbejdsmiljøråd har udarbejdet en vejledning om håndtering af kister og om ansvar i forbindelse med håndtering af kister.

Vejledningerne kan findes her: Håndtering af kister - Folkekirkens Arbejdsmiljørådgivning - Arbejdsmiljø i Folkekirken - Temaer - Site (folkekirkensintranet.dk)

4. Begravelsessted

Sognepræsten på afdødes bopælssted er begravelsesmyndighed i henhold til lov om begravelse og ligbrænding § 6, stk. 1

Kister og urner skal nedsættes på folkekirkens kirkegårde eller anden godkendt gravplads. Det fremgår af begravelseslovens § 2, stk. 1. Det er som udgangspunkt ikke tilladt at nedsætte kister og urner andre steder. Biskoppen kan dog give tilladelse til at nedsætte en urne på privat grund, hvis en række betingelser er opfyldt. Læs mere under afsnittet om ”Urnenedsættelse på privat grund”.

Hvis afdøde havde andet ønske om begravelsessted, skal dette så vidt muligt imødekommes.

Det er som udgangspunkt kirkegården i sognet, hvori afdøde var bosiddende, der er begravelsessted jf. lov om folkekirkens kirkebygninger og kirkegårde § 14

Efter bestemmelsen har sognets beboere ret til at blive begravet på kirkegården i det sogn, hvor de bor. Også udensognsboende har ret til begravelse, hvis de har en særlig tilknytning til sognet. Særlig tilknytning foreligger, hvis man tidligere har haft bopæl i sognet, hvis man har nære pårørende, der bor i sognet, eller hvis man har forældre, ægtefælle eller børn, der er begravet på en kirkegård i sognet.

Andre udensognsboende har som udgangspunkt også adgang til at blive begravet på kirkegården. Menighedsrådet kan dog afvise dette, hvis det er nødvendigt ude fra hensynet til den nuværende eller fremtidige betjening af sognets egne beboere. 

4.1 Begravelsessted for ubemidlede

Der må ikke anlægges særlige afdelinger for ubemidlede, jf. lov om folkekirkens kirkebygninger og kirkegårde § 16. Ud fra samme betragtning kan der ikke anvendes bestemte kirkegårde til begravelse af ubemidlede. 

4.2 Uenighed om valg af gravsted

Hvis afdødes efterladte er uenige om valget af gravsted kan skifteretten tage stilling til spørgsmålet jf. lov om begravelse og ligbrænding § 9, stk. 2.

Skifterettens kompetence er begrænset til uenighed om valg af gravsted opstået før, kisten eller urnen er sat ned i jorden. Se U2003.2545/1V.

5. Udlevering og indlevering af urner

De pårørende kan få urnen udleveret i umiddelbar tilknytning til urnenedsættelsen eller askespredningen. Se Kirkeministeriets brev af 13. juni 2018 om opbevaring af urne i hjemmet.

De pårørende må ikke permanent have en urne stående derhjemme, da det ikke er en anerkendt begravelsesform i Danmark.

Hvis kirkegården ikke får indleveret en urne til nedsættelse som aftalt, skal kirkegården eller præsten kontakte de pårørende med henblik på aftale omkring urnenedsættelsen.

6. Uafhentede urner/manglende aftale om urnenedsættelse

Krematorierne oplever ofte, at urnen ikke afhentes. Hvis hverken de pårørende eller en eventuel bedemand tager initiativ til, at urnen afhentes, bør krematoriet i første omgang kontakte de pårørende og/eller bedemanden. 

Hvis det ikke er muligt at få kontakt til de pårørende og/eller bedemanden, bør krematoriet i tilfælde, hvor urnen skal nedsættes på en kirkegård, overdrage urnen til den kirkegård, der fremgår af afgørelsen om begravelse og ligbrænding med henblik på nedsættelse i overensstemmelse med begravelsesmyndighedens afgørelse. 

Er der ikke truffet afgørelse herom, er krematoriet berettiget til at nedsætte urnen på en af folkekirkens kirkegårde, jf. begravelseslovens § 2, stk. 1.

Kirkegården oplever også ofte, at de pårørende ikke reagerer på kirkegårdens henvendelse vedrørende nærmere aftale om nedsættelse af urnen, når denne er modtaget af kirkegården. I en sådan situation er kirkegården også berettiget til at nedsætte urnen på kirkegården, jf. begravelseslovens § 2, stk. 1.

Kirkegården eller krematoriet må herefter efterfølgende inddrive omkostningerne for urnenedsættelsen og gravstedet i boet eller hos de pårørende, hvis ikke der er penge i boet.

Problemstillingen har været forelagt for By-, Land- og Kirkeministeriet.

7. Overværelse af kiste- og urnenedsættelse i fællesplænen

Det er muligt at fastsætte en bestemmelse i kirkegårdsvedtægten om, at ingen må overvære kiste- og urnenedsættelser i den anonyme fællesplæne. Hensynet til de pårørende kan dog i særlige tilfælde begrunde, at de til trods for bestemmelsen i kirkegårdsvedtægten kan være til stede ved nedsættelsen. Det kan fx være tilfældet, hvis det var afdødes ønske, at de pårørende er til stede.

GiasCentret kan dog ikke anbefale en sådan bestemmelse, idet pårørende som udgangspunkt og i videst mulige omfang bør have lov til at overvære nedsættelser.

Hvis det var afdødes ønske, at ingen må overvære nedsættelsen, skal det dog altid respekteres.

Der er foretaget flere høringer af Kirkeministeriet omkring problemstillingen:

8. Afgørelser vedrørende afdødes aske

8.1 Askespredning

Har afdøde skriftligt ønsket af få sin aske spredt over åbent hav, kræver det ikke tilladelse. Hvis der ikke er et skriftligt ønske fra afdøde, skal begravelsesmyndigheden tage stilling til, om kravet om skriftlighed kan fraviges.

Spredning af asken skal ske over åbent vand, hvilket vil sige over havet eller over større fjorde eller bugter. Man må ikke nedsænke selve urnen i havet.

Yderligere oplysninger om askespredning kan findes på Kirkeministeriets hjemmeside.

8.2 Askedeling

Deling af afdødes aske kræver biskoppens tilladelse. For at biskoppen kan give tilladelse til, at asken deles, er det et krav, at afdøde havde et bestemt udtalt ønske herom. GiasCentret har udarbejdet et ansøgningsskema til brug for askedeling.

Biskoppen kan give tilladelse til, at asken bliver delt således, at den ene halvdel nedsættes på en kirkegård her i Danmark og den anden halvdel enten spredes over åbent hav eller tages med til udlandet.

Der gives ikke tilladelse til, at asken deles og nedsættes på to danske kirkegårde.

Hvis der søges om askedeling med henblik på at tage den ene halvdel af asken med til udlandet, gives tilladelsen på betingelse af, at asken håndteres efter reglerne i det pågældende land og efter tilladelse fra de lokale myndigheder, hvis dette er nødvendigt.

Grønland og Færøerne anses i den forbindelse som værende udland.

Biskoppen kan i særlige tilfælde give tilladelse til, at asken deles i mere end to dele.

Yderligere oplysninger om askedeling kan findes på Juridisk Afdelings hjemmeside og i Kirkeministeriets Vejledning om urnenedsættelse på privat ejendom m.v.

8.3 Urnenedsættelse på privat grund

Nedsættelse af en urne på privat grund kræver tilladelse fra biskoppen i det stift, hvor den pågældende ejendom eller grund ligger. For at biskoppen kan give tilladelse til, at asken nedsættes på privat grund, er det et krav, at afdøde havde et bestemt udtalt ønske herom. GiasCentret har udarbejdet et ansøgningsskema til brug for ansøgning om urnenedsættelse på privat grund.

Det er muligt at søge om urnenedsættelse på privat grund i levende live. GiasCentret har udarbejdet et ansøgningsskema til brug for ansøgning om urnenedsættelse på privat grund til sin tid. Protesterer en senere ejer af ejendommen mod urnenedsættelsen, kan de pårørende ikke benytte tilladelsen, før der retligt bindende er taget stilling til, om ejeren af ejendommen kan modsætte sig tilladelsen. 

Det er blandt andet en betingelse, at ejendommen eller grunden er på mindst 5.000 kvadratmeter.

Urnen må ikke nedsættes på eller i kanten af et fredet fortidsminde. Se Kirkeministeriets orientering af 7. juni 2012.

Der må ikke være nedsat mere end to urner på grunden, hvor fredningstiden ikke er udløbet. Begrundelsen for dette er, at det ikke må få karakter af en begravelsesplads.

Biskoppen skal godkende flytning af en urne fra privat grund til en kirkegård.

Yderligere oplysninger om urnenedsættelse på privat grund kan findes på Juridisk Afdelings hjemmeside samt i Kirkeministeriets Vejledning om urnenedsættelse på privat ejendom m.v.

Kirkeministeriet har i flere tilfælde forholdt sig til urnenedsættelse på privat grund:

8.4 Askeblanding

Askeblanding kræver biskoppens tilladelse.

Det er blandt andet muligt at søge om tilladelse til at blande afdødes aske med asken fra en allerede nedgravet urne.

Kirkeministeriet havde i en konkret sag ikke indvendinger mod, at en allerede nedgravet urne blev gravet op med henblik på, at asken blev overført til en dobbelturne sammen med en anden afdøds aske. Det fremgår af Kirkeministeriets skrivelse af 5. januar 1963, der kan findes på side 3 i "Love og ekspeditioner vedr. kirkelige forhold 1963-64".

Yderligere oplysninger om askeblanding kan findes på Juridisk afdelings hjemmeside og i Kirkeministeriets Vejledning om urnenedsættelse på privat ejendom m.v.

Se notat vedrørende askeblanding.

8.5 Andre ønsker vedrørende aske

Biskoppen tillader som udgangspunkt ikke

  • brug af aske i et smykke
  • aske til omdannelse til diamant
  • raketopsendelse af aske
  • opbevaring af asken i hjemmet
  • spredning af aske over landjorden
  • spredning af aske over en sø
  • blanding af asken med blæk til brug for tatovering.

Kirkeministeriet har taget stilling til nogle af disse ønsker:

9. Folder: Når et menneske dør

Indhold
  1. Ligbrænding eller begravelse
    1. Gejstlig medvirken
      1. Begravelseshandlingen
        1. Begravelseshandling og jordpåkastelse
        2. Tidspunkt for begravelseshandlingen
        3. Håndtering af kister
      2. Begravelsessted
        1. Begravelsessted for ubemidlede
        2. Uenighed om valg af gravsted
      3. Udlevering og indlevering af urner
        1. Uafhentede urner/manglende aftale om urnenedsættelse
          1. Overværelse af kiste- og urnenedsættelse i fællesplænen
            1. Afgørelser vedrørende afdødes aske
              1. Askespredning
              2. Askedeling
              3. Urnenedsættelse på privat grund
              4. Askeblanding
              5. Andre ønsker vedrørende aske
            2. Folder: Når et menneske dør