Når samarbejdet bliver til virkelighed

Når samarbejdet skal gennemføres på arbejdspladserne, er det vigtigt, at I som ledelse bruger tid på at forklare idéen til jeres medarbejdere, forklare hvad det er, I gerne vil opnå med samarbejdet, samt give god tid til at inddrage medarbejderne. 

I skal også forvente, at det vil kræve ekstra arbejde for menighedsrådet, at forandringerne bliver gennemført i praksis. I vil opdage, at medarbejderne måske har gode idéer til, hvordan samarbejdet kan gennemføres med endnu større værdi og denne proces giver medarbejderne mulighed for at tage ejerskab til idéen og vænne sig til forandringerne.​​

1. Vær opmærksom på...

Samarbejde kræver ofte ændringer af den enkelte ansattes ansættelsesvilkår. Dette er et gennemreguleret område. I kan få hjælp af Landsforeningens Rådgivning eller stifterne, så I ved, hvad I skal være opmærksomme på, når I går i gang med de forskellige modeller, så I overholder lovgivning og overenskomstaftaler.

Vær opmærksom på:

Når I ændrer ved medarbejderes ansættelsesforhold

De fleste ændringer af medarbejdernes vilkår til fx en ny arbejdsgiver eller et nyt tjenestested kræver, at medarbejderne får skriftlig besked om de nye vilkår, og mulighed for at udtale sig om dem, inden de træder i kraft. Der er regler for, hvordan en sådan varsling skal foregå. Herudover skal I regne med varslingsperioder af op til 6 måneders varighed, før ændringerne og dermed også samarbejdet kan træde i kraft.

Hvis medarbejderen er indstillet på ændringerne, kan I blot lave en frivillig aftale om, at medarbejderen fremover får nye tjenestesteder. Det kræver blot et tillæg til ansættelsesbeviset, som begge parter underskriver.

Særligt om tjenestemænd

Hvis der er tjenestemænd ansat, skal I sikre, at disse tildeles flest mulige timer, da de har ret til fuld løn, uanset at I varsler dem ned på deltid.

Tjenestemænd har – set med arbejdsgivers øjne - den fordel, at de ikke har krav på arbejdstidsplanlægning i samme grad som de overenskomstansatte. Herudover har de ingen højeste arbejdstid, så der skal ikke ydes overarbejdsbetaling, hvis der i en periode bliver meget at se til. (Læs om arbejdstidsplanlægning her)

Tjenestemænd skal betales 3 års rådighedsløn, hvis stillingen nedlægges. Så undersøg, hvordan jeres medarbejdere er ansat, inden I lægger jer fast på en ny organisationsmodel. Visse ændringer kan blive så dyre, at formålet med samarbejdet ikke kan opnås.

Hvis samarbejdet betyder, at en tjenestemand skal udføre arbejde for andre menighedsråd, er det ministeriet, der skal omdanne stillingen, da det er dem, der opretter og klassificerer tjenestemandsstillinger. De faglige organisationer skal også høres.

Proceduren afhænger af, om tjenestemanden ønsker forandringen eller ikke.

Hvis tjenestemanden er indstillet på at indgå aftale om flere tjenestesteder, sendes aftalen til Kirkeministeriet. Oplys om den faglige organisation har været hørt undervejs. Hvis det ikke er tilfældet, hører ministeriet den relevante centralorganisation. Herefter godkender og udmelder ministeriet ændringen.  

Hvis tjenestemanden ikke er indstillet på at indgå en frivillig aftale, skal ønsket sendes til Kirkeministeriet. Det skal skrives detaljeret, hvad det er, man gerne vil opnå med samarbejdet. Ministeriet foretager på den baggrund en høring af den pågældende tjenestemand og centralorganisationen og beslutter herefter, om stillingen kan omdannes.​

Indhold
  1. Vær opmærksom på...