Dette kapitel gennemgår i hovedtræk, hvad menighedsrådet skal være opmærksom på, hvis der indgås en aftale om udførelse af et kunstværk eller opførelse af en bygning, da arkitekten eller kunstneren kan have ophavsret til bygningen eller kunstværket.
Dette kapitel gennemgår i hovedtræk, hvad menighedsrådet skal være opmærksom på, hvis der indgås en aftale om udførelse af et kunstværk eller opførelse af en bygning, da arkitekten eller kunstneren kan have ophavsret til bygningen eller kunstværket.
Hent afsnit som PDFSend afsnit som e-mail
Den, som frembringer et litterært eller kunstnerisk værk, har ophavsret til værket, fx kirkebygning, skulptur, maleri mv.
Værket må ikke ændres eller gøres tilgængeligt på en måde, der er krænkende for ophavsmandens anseelse. Ophavsmanden kan ikke frafalde denne ret, medmindre det gælder en afgrænset brug af værket.
Bygninger kan ændres af ejeren uden ophavsmandens samtykke, når det sker af tekniske grunde eller af hensyn til deres praktiske anvendelighed, fx ændringer som skyldes etablering af nyt varmeanlæg.
Ophavsretten til et værk varer som udgangspunkt, indtil 70 år er forløbet efter ophavsmandens dødsår.
Menighedsrådet bør derfor inden beslutning om ændring af en arkitekttegnet bygning eller et kunstværk kontakte den pågældende arkitekt eller kunstner med henblik på en skriftlig aftale om påtænkte ændringer af bygningen eller kunstværket og/eller søge det konkrete spørgsmål afklaret med advokatbistand med speciale inden for ophavsret.
Særligt om ophavsret på film
Man skal købe rettigheder/tegne licens til offentlig forevisning af film.
Ifølge stifternes forespørgsel hos Kulturministeriet er en filmfremvisning offentlig, hvis alle og enhver i princippet har adgang til forevisningen. Dette vil som udgangspunkt kræve rettighedshavernes tilladelse. Hvorvidt der er tale om en offentlig eller ikke-offentlig fremvisning vil være en konkret vurdering af hvert enkelt tilfælde. Den endelige afgørelse hører under domstolene.
Det vil ifølge Kulturministeriet normalt ikke kræve samtykke fra rettighedshaveren at vise en film i en enkelt skoleklasse, idet fremførelsen typisk ikke betegnes som offentlig grundet lærerens personlige bånd til eleverne. Fremførelse for kursushold af begrænset størrelse sidestilles generelt med fremførelse for en skoleklasse.
Den film, der vises, skal være lovlig. Det vil sige, at der skal være tale om et lovligt eksemplar, som er erhvervet lovligt.
Vil du vide mere:
Der er mulighed for at tegne licens hos følgende udbydere til offentlig visning af film - listen er ikke udtømmende:
Udarbejdet af
Stifterne i Danmark i samarbejde med Landsforeningen af Menighedsråd og med bidrag fra Nationalmuseet.
Opdateret
31. juli 2023