Forslag til ændring, istandsættelse eller anskaffelse af kunstudsmykning skal godkendes af stiftsøvrigheden uanset alderen på udsmykningen.
Forslag til ændring, istandsættelse eller anskaffelse af kunstudsmykning skal godkendes af stiftsøvrigheden uanset alderen på udsmykningen.
Hent afsnit som PDFSend afsnit som e-mail
Et projekt for istandsættelse/renovering eller ændringer af kunstnerisk udsmykning, der er over 100 år gammelt kræver at der som det første indhentes en besigtigelsesrapport fra Nationalmuseet.
Det anbefales, at menighedsrådet søger råd og vejledning hos stiftet eller ved Akademiraadet, inden man kommer for langt i en proces med anskaffelse eller ændring af eksisterende udsmykning.
For at gøre opgaven lettere at løse for kunstnerne, man retter henvendelse til for at give et tilbud på opgaven, anbefales det, at menighedsrådet i et projektoplæg/ideoplæg beskriver ønsker og behov til kunstværket.
Akademiraadet kan vejlede om udarbejdelse af et fyldestgørende projekt-/ideoplæg til de indbudte kunstnere.
Der bør indhentes skitseforslag fra flere kunstnere. Oplægget skal indeholde en beskrivelse af, hvad man ønsker udført og den økonomiske ramme til opgaven. Kunstneren der byder på opgaven, skal ud over sit forslag også medsende et budgetoverslag.
Nogle projekter om kunstnerisk udsmykning kræver desuden at der tilknyttes en kirkekyndig arkitekt, man kan altid kontakte stiftet for råd og vejledning om et konkret projekt skal have en arkitekt tilknyttet.
Der skal indgås en skriftlig aftale med den udvalgte kunstner/arkitekt om opgaven og honoraret.
Aftaleudkast kan sendes til stiftsøvrigheden til gennemsyn, inden menighedsrådet underskriver aftalen.
Sluttelig kan projektet også kræve, at man indhenter tilbud/overslag på istandsættelsen ved konservatorværksteder eller andre særlige fagkyndige.
Udarbejdet af
Stifterne i Danmark i samarbejde med Landsforeningen af Menighedsråd og med bidrag fra Nationalmuseet.
Opdateret
31. juli 2023