Klokker og tårnure

Ændring og istandsættelse af tårnure, klokker, aflastningsklokke og klokkestol kræver godkendelse fra stiftsøvrigheden uanset alder. Også anskaffelse af tårnure, klokker og aflastningsklokker skal godkendes af stiftsøvrigheden.

1. Sagsbehandling af sager om klokker og tårnure mv.

lokkekonsulenten og den kgl. bygningsinspektør vil altid blive inddraget i sager om klokker og tårnure og hvis kirken eller klokken er ældre end 100 år også Nationalmuseet.
 

Projekter om klokker og tårnure kan også kræve at der tilknyttes en kirkekyndig arkitekt til at projektere, lede og holde opsyn med arbejdet. Hvis man er i tvivl om ens projekt skal tilknyttes en arkitekt, kan man altid kontakte sit lokale stift for råd og vejledning.

2. Automatisk ringeanlæg uden indgreb 

Menighedsrådet beslutter selv, om der skal anskaffes et automatisk ringeanlæg, eller om et eksisterende ringeanlæg skal ændres eller sættes i stand.

Før et menighedsråd beslutter at anskaffe et automatisk ringeanlæg til klokkerne, er det væsentligt at søge vejledning. Det gælder i særlig høj grad, hvis kirken har gamle og værdifulde klokker.

Rådet kan få bistand hos klokkekonsulenten som menighedsrådet gerne må kontakte på egen hånd. 

Installering og brug af automatiske ringeanlæg kan hvis de ikke installeres korrekt og jævnligt føres opsyn med få uheldige følger for klokker, klokkestole eller murværk.

Et automatisk ringeanlæg kan skade en gammel klokke, og det må derfor muligvis anbefales, at der kun anskaffes et automatisk ringeanlæg, hvis der samtidig anskaffes en ny klokke - en såkaldt aflastningsklokke.

Når et ringeanlæg er installeret, skal man blandt andet ved det årlige syn over kirken være meget opmærksom på, om der er sket skader på klokke eller klokkeophæng

Ofte vil det i forbindelse med installeringen være nødvendigt at foretage ændringer af klokker eller klokkestole.

Sådanne ændringer skal godkendes af stiftsøvrigheden.

I den typiske sag monteres ringeanlægget med spændeskruer, der sikres med en skrue indsat i klokkestolen. Dette indgreb kræver ikke stiftsøvrighedens godkendelse.

I forbindelse med automatisering installeres der ofte elektriske dørlåse m.v., der skal godkendes af stiftsøvrigheden.

Menighedsrådet bør udvise tilbageholdenhed med automatisering af kulturhistorisk værdifulde klokker fra 1500-tallet eller tidligere, da klokkerne i uheldige tilfælde kan ødelægges uden det daglige opsyn, der følger med manuel klokkeringning.

3. Automatisk ringeanlæg med indgreb 

Hvis der i forbindelse med installation eller ændring af et ringeanlæg skal ske indgreb i kirketårnets mur- eller træværk eller i klokke og klokkeophæng, skal denne del af projektet godkendes af stiftsøvrigheden.

Hvis installering af et automatisk ringeanlæg betyder, at det er nødvendigt at foretage indgreb i klokker, klokkestole eller tagkonstruktioner, som er kulturhistorisk værdifulde, skal disse indgreb godkendes af stiftsøvrigheden.

Før stiftsøvrigheden træffer sin afgørelse, bliver sagen forelagt for klokkekonsulenten og den kgl. bygningsinspektør samt – hvis kirken eller klokken er ældre end 100 år – Nationalmuseet.

4. Anskaffelse af klokke og inskriptioner 

Biskoppen skal godkende forslag til inskription og udsmykning af nye klokker.

Menighedsrådet skal indsende forslag til inskription, bilagt skriftprøve, og forslag til udsmykning af klokken, bilagt tegning, til stiftsadministrationen.

5. Anskaffelse af kunstig klokkelyd er ikke tilladt

Jern- eller stålklokker, rørklokker eller elektroniske lydgivere, der efterligner klokkeklang, må ikke anskaffes til nogen kirke.

Ej heller må gengivelse af klokkeringning eller klokkespil ved hjælp af grammofon, båndoptager eller lignende anvendes som erstatning for rigtige klokker.

Indhold
  1. Sagsbehandling af sager om klokker og tårnure mv.
    1. Automatisk ringeanlæg uden indgreb 
      1. Automatisk ringeanlæg med indgreb 
        1. Anskaffelse af klokke og inskriptioner 
          1. Anskaffelse af kunstig klokkelyd er ikke tilladt