Kirkens varmeanlæg

Dette afsnit handler hvordan man håndtere udskiftning af kirkens varmeanlæg.

1. Udskiftning af varmeanlæg

Udskiftning af varmeanlæg/varmestyring mv. skal altid godkendes af stiftsøvrigheden uanset kirkens eller varmeanlæggets alder.

Hvis udskiftningen indebærer indgreb i fx kirkens bænke, murværk eller gulv, skal der ud over en projektbeskrivelse om det nye varmeanlæg også indhentes en besigtigelsesrapport fra Nationalmuseet for kirkens inventar og eller murværk, som kan skal indarbejdes i projektet.

Før der udarbejdes et istandsættelsesforslag, bør der foretages en klimamåling i kirken. Klimamålingen skal ved hjælp af digitale dataloggere registrere temperatur og luftfugtighed, helst over et helt år. Indsamling, bearbejdning og vurdering af måledata kan foretages af en arkitekt og/eller ingeniør, eventuelt i samråd med varme-, energi- og klimakonsulenten og Nationalmuseet.

Klimamålingens resultater danner grundlag for en vurdering af påvirkningen af kirkens inventar, varmekomfort samt mulige energisparende tiltag, hvilket benyttes til udarbejdelsen af istandsættelsesforslag.

Hvis man søger om at installere en varmepumpe, skal projektet også forholde sig til placeringen af pumpens ude-del og hvordan man tænker at føre rør og ledninger ind i kirken.

Det anbefales, at entreprenøren stiller en sikkerhed for opfyldelsen af sine forpligtelser over for menighedsrådet. Sikkerhedsstillelsen udgør 10 procent af entreprisesummen ekskl. moms.

Desuden skal der fastsættes en afhjælpningsperiode på 1 år fra arbejdets aflevering. I afhjælpningsperioden er entreprenøren forpligtet til, uden vederlag, at afhjælpe mangler, der er en følge af fejl, som kan lægges entreprenøren til last.

Udskiftning af fossile varmeanlæg (olie- og gasfyr) til mere bæredygtige alternativer er afgørende for den grønne omstilling i folkekirken. Der findes information og inspiration herom på Folkekirkens Grønne Omstillings hjemmeside, se link nedenfor.

Udskiftning af varmeanlæg skal følge betingelserne i ”Cirkulæreskrivelse om vejledning vedrørende udførelse og brug af kirkevarmeanlæg mv.” Cirkulæreskrivelsen beskriver blandt andet krav til kirkens relative luftfugtighed, varmeanlæggets effekt samt typer af mulige varmekilder.

2. Prøveopvarmning

Når projektet er gennemført, skal der foretages en prøveopvarmning. Resultatet skal sendes til stiftet og varme-, energi- og klimakonsulenten, sammen med en udtalelse med menighedsrådets egen vurdering af anlæggets funktion.

Indhold
  1. Udskiftning af varmeanlæg
    1. Prøveopvarmning