Når menighedsrådet indleder en bygge- eller renoveringssag, skal det godkendes af både provstiudvalg og stiftsøvrighed inden det kan igangsættes.
Når menighedsrådet indleder en bygge- eller renoveringssag, skal det godkendes af både provstiudvalg og stiftsøvrighed inden det kan igangsættes.
Hent afsnit som PDFSend afsnit som e-mail
Når menighedsrådet har udarbejdet et projekt og en budgetramme, skal det sendes via byggesagsmodulet til provstiudvalget. Byggesagsmodulet kan tilgås via fanen "Systemer" på forsiden af Folkekirkens IntraNet (FIN) eller nederst i dette kapitel i afsnittet "Vil du vide mere". Inde på forsiden af Byggesagsmodulet ligger der vejledninger om brug af modulet.
I dette afsnit er der en kort gennemgang af, hvordan sagsbehandlingen af en typisk kan byggesag foregå.
Provstiudvalget behandler ansøgningen på et provstiudvalgsmøde og træffer afgørelse om projektets budget- og finansieringsforslag.
Provstiet sender via byggesagsmodulet til stiftsøvrigheden projektet sammen med provstiudvalgets indstilling.
Når provstiudvalget har truffet afgørelse, bliver projektet videresendt gennem byggesagsmodulet til stiftsøvrigheden.
Stiftet screener projektet og sende det til konsulenthøring hos de relevante konsulenter, fx:
Projektet sendes til udtalelse ved de relevante konsulenter på samme tid.
Konsulenterne har en svarfrist på 30 dage.
Nationalmuseet har en forlænget på yderligere 30 dage, som tæller fra modtagelsen af den sidst indkomne udtalelse fra de øvrige konsulenter.
Den samlede sagsbehandlingstid i stiftet kan være op til 120 dage.
Når Stiftsøvrigheden har modtaget alle udtalelser fra konsulenterne træffes der en afgørelse om projektet.
Stiftsøvrighedens afgørelse er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.
Hvis menighedsrådet mener, at stiftsøvrighedens afgørelse eller sagsbehandling ikke er lovlig, kan menighedsrådet indbringe spørgsmålet om lovlighed for Kirkeministeriet.
Godkendelse fra stiftsøvrigheden fritager ikke menighedsrådet fra at søge andre tilladelser, der er nødvendige efter anden lovgivning, fx byggetilladelse ved kommunen.
Det er ikke altid, at et projekt bliver godkendt i første omgang. Det kan skyldes at projektet mangler at beskrive et væsentligt element, eller der er forslag i projektet, der ikke kan gennemføres som beskrevet.
Hvis projektet ikke kan godkendes, vil stiftsøvrigheden enten bede om flere oplysninger om projektet eller afgive en princip- eller betinget godkendelse.
Hvis ens projekt ikke bliver godkendt skal menighedsrådet evt. i samråd med arkitekt/rådgiver:
Stiftsøvrigheden vil derefter:
Et projekt kan godt blive sendt frem og tilbage jf. ovenstående beskrivelse et par gange, inden det endeligt kan godkendes og igangsættes.
Dette skyldes blandt andet det dobbelte hensyn projekterne, ifølge loven skal vurderes ud fra, hvor der på den ene side ikke må ske en forringelse af bygningernes og kirkegårdenes kulturværdier og på den anden side, hvor projekterne bør sikre gode rammer for menighedens afholdelse af kirkelige handlinger.
Udarbejdet af
Stifterne i Danmark i samarbejde med Landsforeningen af Menighedsråd og med bidrag fra Nationalmuseet.
Opdateret
15. januar 2025