"Større arbejder” ved en kirke skal projekteres og ledes af en arkitekt med grundigt kendskab til kirkebygninger. "Større arbejder" er som udgangspunkt arbejder, der går ud over almindelig, løbende vedligeholdelse af kirkebygningen og inventaret. I de sager skal der indgås en rådgivningsaftale med arkitekten som totalrådgiver.
Stifterne anbefaler, at rådgivningsaftalerne indgås efter ABR 18 - de almindelige betingelser for rådgivning og bistand i bygge- og anlægsvirksomhed. Læs mere om betingelserne nederst i dette afsnit.
ABR 18 står for “Almindelige bestemmelser for teknisk rådgivning og bistand” og anvendes ved aftaler mellem en bygherre og dennes rådgiver. Typisk vil det være aktuelt at bruge ABR 18 når bygherre indgår aftale med en arkitekt, en bygningskonstruktør eller en ingeniør. ABR 18 omhandler således den rådgivning der ligger forinden det fysiske byggeri går i gang.
ABR18 er afløseren til AB89 og sikrer i højere grad et mere velfungerende, effektivt og gennemsigtigt samarbejds- og aftalesystem, som kan håndtere nuværende og fremtidige udfordringer i byggebranchen, og som samtidig er mere internationalt genkendeligt.
Aftaler indgået i henhold til ABR 18 henviser normalt til en række nærmere ydelsesbeskrivelser, der ofte tager afsæt i beskrivelser udarbejdet af rådgivernes organisationerne (Danske Arkitektvirksomheder samt Foreningen af Rådgivende Ingeniører m.fl.).
Ved større arbejder fx ny kirke/ny sognegård og komplekse problemstillinger, anbefaler stifterne, at menighedsrådet antager en bygherrerådgiver til at vejlede sig om processen i ABR18, inden der indgås en aftale med en totalrådgiver fordi bygherren pålægges flere opgaver i ABR18. Bygherrerådgiveren kan fx være med til at udfærdige mere strategiske overvejelser, kontakt til kommunen i forhold til lokalplaner, lave udbudsmateriale og hjælpe med at vælge totalrådgiveren.
Som en hjælp til menighedsrådene har stifterne i samarbejde med advokatfirmaet Horten udarbejdet en skabelon og en vejledning, som kan anvendes, når der skal indgås en rådgivningsaftale. Stifterne gennemgår også gerne udkast til rådgivningsaftaler for at sikre at minimumsbetingelserne i aftalen er opfyldt.
Stifterne giver kun vejledende bemærkninger til aftalerne. Den endelig aftale indgås mellem menighedsrådet og totalrådgiveren, som typisk vil være arkitekten.