Supervision øger præsters arbejdsglæde

Foreløbig evaluering af udvidet tilbud om supervision til præster i Københavns Stift viser stor tilfredshed med ordningen, og der er fortsat plads til, at flere præster benytter sig af ordningen.

Foto: Tilbuddet om udvidet supervision til præster i Københavns Stift blev første gang præsenteret af Pia Sundbøll for arbejdsmiljøorganisationen for præster i Københavns Stift maj 2023 i Københavns Stift. Håbet er i følge Pia Sundbøll, at alle præster vil kende til tilbuddet, som indtil videre løber frem til sommeren 2025.

I Københavns Stift har præster i en forsøgsperiode frem til sommeren 2025 udvidede muligheder for at modtage supervision, enten individuelt eller sammen med andre præster.
En første evaluering af tilbuddet viser, at præsterne har været overordentligt glade for at modtage supervision.

- Vi har fået meget positive tilbagemeldinger fra de præster, der har gjort brug af både den individuelle supervision og gruppe-supervisionen. Flere af de præster, der har været igennem et forløb, fortæller at de har fået deres arbejdsglæde tilbage, siger Pia Sundbøll, som er projektleder af supervisionstilbuddet.

Beslutningen om at udvide tilbuddet om supervision i en forsøgsperiode blev truffet, efter en evalueringsrapport fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter [Evaluering af Paraplyprojektet til forbedring af præsters psykiske arbejdsmiljø | FUV] i 2023 havde fremhævet supervision som redskab til at styrke arbejdsmiljøet for præster i folkekirken.

Knapt hundrede præster i supervision det første år
FUVs evalueringsrapport viser, at supervision forebygger stress og udbrændthed, som præster ifølge flere undersøgelser har udpræget risiko for at udvikle på grund af deres udsatte arbejde. Indtil videre har nogle-og-firs præster fra Københavns Stift taget imod tilbuddet om supervision i forsøgsperioden, og præsterne bruger supervisionen på flere forskellige måder, fortæller Pia Sundbøll.
- Supervision betyder oversat ’overblik’, og jeg oplever netop, at supervisionen kan give præsterne en anledning til at hæve sig op og kigge ned på deres praksis. Det kan fx være præster, der har haft sjælesorgssamtaler i mange år, og som sammen med kolleger her får lejlighed til at se på både det, de er stolte af, og det, de kunne tænke sig at gøre anderledes.

Det kan også være præster, der har hørt sig selv sige det samme to hundrede gange til dåbsforældre, og som i supervisionen får lejlighed til at se på deres dåbssamtaler og måske får input til at sige tingene på en anden måde. Københavns Stift har med sit udvidede tilbud om supervision dannet forbillede for andre stifter, forklarer Pia Sundbøll.

Alle præster skal kende til tilbuddet om supervision
- Det er dejligt, at man i de andre stifter også har taget den model i brug, som vi arbejder efter. Vi kan lære af hinanden og få glæde af hinandens erfaringer hen over stiftsgrænserne. For mig at se er tilbuddet en helt naturlig del af en professionel arbejdsplads som folkekirken, fordi arbejdet som præst både er et fantastisk arbejde og kan være ensomt og udsat. Præster bliver undertiden vidner til stor sorg eller stor ulykke, og dér er det vigtigt at vide, at der er hjælp at hente, når det bliver svært – også for præsten. Håbet er, at alle præster kender til Københavns Stifts tilbud om hjælp til netop sådanne situationer, siger Pia Sundbøll.

Har I kunnet tage imod alle, der ønskede supervision?
Det har vi uden problemer. Folk går måske i supervision et par år eller tre, og så holder de en pause for senere at komme tilbage efter nogle år igen.

Læs også: Præster får flere muligheder for supervision i Københavns Stift - Københavns Stift - Nyheder - Site

Sådan kommer du i supervision
Som en del af arbejdet med at fremme et fagligt udviklende og godt arbejdsmiljø for præsterne i stiftet tilbydes alle præster en mulighed for nedenstående tre forskellige former for supervision:

A. Supervision ved et konkret behov
B.  Individuel supervision 
C. Faglig efteruddannelse - gruppe-supervision

A. Ved et konkret behov
Tilbuddet drejer sig om en enkelt eller to gange hvor man modtager supervision/debriefing ved et opstået konkret behov. Det kan fx være efter en begravelse af et barn, efter en involvering i en trafikulykke, efter en samtale med et ”voldsomt” emne. En svær begivenhed i kirken 
Mål: at tage vare om stiftets præster når de har/får opgaver, der på sigt kan slide unødigt. Og - at forebygge efterfølgende reaktioner af traumatisk karakter fx søvnløshed, angst og uro.

B. Et aftalt antal gange med individuel supervision 
Af forskellige årsager er ”sagen” ikke egnet til at bearbejde i en gruppe. Det kan fx være at jeg sidder fast i en svær faglig krise eller er involveret i en opslidende konflikt med en kollega eller med et menighedsråd.
Mål: at hjælpe præsten til i et trygt neutralt rum at reflektere over ”sagen” – evt.  se egen andel i en opstået konflikt med det formål at udforske nye/alternative handlemuligheder.

C. Faglig supervisionsgruppe
Der tilbydes deltagelse i en gruppe i en periode på to år. Derefter er der mulighed for at søge på ny. Grupperne har maximalt 8 deltagere og mødes ca. 8 gange i løbet af et år. Man forpligter sig på deltagelse i gruppen og - har tjenestefrihed til møderne.

Kontakt projektleder Pia Sundbøll, hvis du som præst i Københavns Stift ønsker at deltage i en gruppe eller oplever et konkret behov for debriefing eller individuel supervision
Mob. 2029 2199
E-mail piasundboell@hotmail.com.