I Bispebjerg-Brønshøj Provsti træffer de grønne valg, der har afsæt i den landsdækkende klimaindsats i folkekirken. Provstiet har opstillet en række konkrete bæredygtighedsmål inden for cirkulært byggeri og klimapåvirkning, som sætter retningen for mere bæredygtighed i deres egne anlægsprojekter. De mål er blevet til en vejledning, som provstiet gerne deler for at gøre det lettere for andre provstier at vælge bæredygtige løsninger.
Man kan arbejde med grøn omstilling i folkekirken på mange områder, men CO2-udledningen fra materialerne til udskiftning af tag på en kirke, indkøb af nye møbler eller renovering af menighedslokalerne udgør en tredjedel i sognets samlede klimapåvirkning *. Derfor er det ved vedligehold og anlægsarbejder, at den største gevinst for miljøet kan findes: i genbrug, affaldssortering og valg af materialer i forbindelse med. ”At gå efter bæredygtige løsninger er at bevare skaberværket” siger Johanne Øhlenschlæger, der er provst i Bispebjerg-Brønshøj Provsti. Men hvordan går man til opgaven og gør den konkret?
I 2023 har Bispebjerg-Brønshøj Provsti sammen med rådgivende ingeniør Johan Kure-Biegel fra Ekolab udarbejdet en oversigt over krav til bæredygtighed og en vejledning i, hvordan bæredygtige løsninger vælges. De har også fået god hjælp fra provstiudvalgsmedlem Margrethe Winther-Nielsen, som har arbejdet inden for feltet i mange år og har bidraget med sin viden om bl.a. miljømærkninger. Næste skridt er at få de gode hensigter ud i virkeligheden i menighedsrådets og provstiudvalgets arbejde. ”Det er en supertanker, der skal vendes i forhold til at vælge materialer, genbruge og prioritere,” siger Johanne Øhlenschlæger, ”derfor er det også vigtigt at gøre det lettere at træffe de rigtige beslutninger.”
Det er tanken, at vejledningen i 2024 skal være med i dialogen mellem menighedsråd og entreprenør/håndværkere ved anlægsarbejder og større vedligeholdsarbejder, når de fx skal tage stilling til, om materialer skal genbruges, eller de skal købe nye, bæredygtige materialer. For menighedsrådet ved, at provstiudvalget vil lægge vægt på opfyldelse af kravene i vejledningen, når der skal prioriteres ift. 5%-bevillinger og anlægsbevillinger. Fra 2025 skal alle krav i vejledningen være opfyldt for at komme i betragtning til provstiudvalgets bevillinger og prioritering af anlægsønsker til Budgetudvalget.
I forlængelse af vejledningen er der udarbejdet ’fagark’ til kirkens daglige drift, og når der skal entreres med håndværkere ifbm. mindre reparationer og vedligehold. Så kan kirkeværgen udlevere fagarket til maler, tømrer eller murer og let forklare, hvad menighedsrådet lægger vægt på ift. f.eks. miljømærkning.
Ud over at genbruge hvor det er muligt, handler grønne løsninger også om at vælge materialer, som er holdbare og beskytter på den lange bane, og materialer, der kan genanvendes i fremtiden. Det mindsker byggeaffald og minimerer brugen af kemi. På den måde kan man som menighedsråd være med til at skrue ned for CO2-udledningen i fremtiden.
Klimaloven i Danmark har det mål at opnå 70 % reduktion af CO2-udledningen i 2030. Stiftsrådet i København vedtog i december 2020 en klimapolitik for Københavns Stift og i forlængelse af denne har folkekirken sat gang i initiativer for at bidrage til den grønne omstilling. Med vejledningen fra Bispebjerg-Brønshøj Provsti har provstier og sogne fået et nyttigt værktøj, som understøtter arbejdet med at vælge de bæredygtige løsninger deres i anlægsprojekter.
* fra ’Kortlægning og reduktion af CO2-udledningi Københavns Stift’ (2021).