Kortlægning af kirkernes sociale arbejde giver nyttig viden

Sognenes sociale arbejde er igen blevet kortlagt i Københavns Stift og viser blandt andet, at antallet af indsatser rettet mod ensomhed er stigende. Kortlægningen, som Stiftsudvalget for socialt arbejde og socialetik står bag, skal bruges til fortsat at understøtte sognenes indsatser.

Hvad laver kirkerne i dag? Er der samfundsmæssige behov, som vi har kendskab til fra andre undersøgelser, som ikke bliver dækket? Og er det behov, som kirkerne er særligt gode til at imødekomme?

Svarene på disse spørgsmål er formålet med den opdatering af sognenes sociale arbejde, som netop er blevet gennemført. Kortlægningen bygger på samme grundlag som den forskningsbaserede undersøgelse fra 2021. Denne gang har endnu flere sogne har deltaget i spørgeskemaundersøgelsen, nemlig 76 % svaret, hvilket svarer til 69 sogne ud af stiftets 91.

”Vi bruger mange ressourcer i folkekirken på det sociale arbejde, og det er vigtigt at arbejde vidensbaseret. Med kortlægningen i hånden kan vi som stift bedre understøtte sognene i fx at udvikle nye tiltag, der rammer rigtigt i forhold til de behov, der er,” siger Kristine Kaaber Pors, der som stiftskoordinator for socialt arbejde har indsamlet data.

Fælles fokus på ensomhed

Kortlægningen viser fx, at der generelt er kommet flere indsatser mod ensomhed. Dels er der en stigning i antallet af fællesspisninger, som 75% af kirkerne nu tilbyder (i 2021 65%). Dels har næsten 60% af sognene generelle tiltag mod ensomhed – typisk besøgstjenester og samtaletilbud – mod blot 25% i 2021.

”Stiftsrådet har prioriteret indsatsen mod ensomhed, og vi har som stift tilsluttet os Folkebevægelsen mod Ensomhed. Så det er meget nyttigt for os at se, at der også i sognene i stigende grad bliver arbejdet med denne problemstilling.”

Brug for tilbud til særligt sårbare

Samtidig viser kortlægningen, at der er et mere kollektivt fokus end tidligere. Der er flere fællesspisninger og tilbud om familienetværk og færre tilbud til særligt udsatte grupper, som fx ensomme unge, enlige forsørgere og indvandrere.

”Det er en anbefaling fra stiftsudvalget, at sognene er særligt opmærksomme på ikke blot den formelle, men også den reelle rummelighed for socialt udsatte. Er der brug for at udvikle særlige tilbud? Kan det gøres på tværs af sognene eller i samarbejde med lokale aktører? Det er den slags, jeg og stiftsudvalget har fokus på at understøtte,” siger Kristine Kaaber Pors.

Det er håbet, at kortlægningen af sognenes sociale arbejde vil blive gentaget jævnligt. Netop for at kunne følge udviklingen og sikre at særlige grupper ikke bliver overset.


Læs mere om undersøgelsen
Voksende fokus på mænd i kirkens sociale arbejde