Mandag d. 4. november samledes præster og menighedsrådsmedlemmer i Rønne til det årlige bornholmske landemode. Et landemode giver stiftets kirkefolk mulighed for at mødes og samtale om stort og småt; en vigtig anledning til at samles inden et nyt kirkeår begynder. I år var det også det sidste landemode i de siddende menighedsråds valgperiode, og det første landemode med Bornholms nye provst, Jakob Holm, på posten.
Landemodedagen begyndte helt efter bogen: Mens resten af landet var indhyllet i grå efterårsskyer, var Bornholm den eneste solskinsplet på vejrkortet. Klokken 19 var mørket faldet på, og Skt. Nicolai Kirke i Rønne lyste varmt op i novembermørket.
Øens præster gik i procession ind i kirken anført af biskop Peter Skov-Jakobsen og provst Jakob Holm. Biskoppen forestod prædikenen, som denne aften tog udgangspunkt i teksten om den barmhjertige samaritan. Organist Anders Forsberg Svendsen og Skt. Nicolai Kantori leverede den smukke musik.
Efter gudstjenesten var der kaffe og kage på Hotel Griffen. Her var Jakob Holm hovedforedragsholder. Det gav ham mulighed for at introducere sig selv og sit teologiske ståsted. Med udgangspunkt i et udsnit af Joakim Skovgaards imponerende udsmykning af Viborg Domkirke, tog Jakob Holm hul på en diskussion af nogle af de teologiske trædesten, som han har betrådt i løbet af sit liv. Vi kom vidt omkring: fra den tyske teolog Dietrich Bonhoeffer, over opvæksten på Bornholm, til Emma Holtens nyligt udgivne bog, Underskud.
Aftenen blev rundet af – som sædvanlig – med afsyngning af Ingemanns ”Der står et slot i Vesterled”.
Et veloverstået og hyggeligt landemode var forbi.
Københavns Stift er det eneste stift i landet, der afholder to landemoder om året. Det er en tradition, der blev indført for ca. 25 år siden. Det er et forsøg på at samle et stift, der er adskilt af Østersøen og give bornholmerne lejlighed til også at mødes og drøfte det forgangne år i folkekirken.