Succesfulde spisearrangementer knyttet til højtiderne og et voksende samarbejde med sogne med mange expats er medvirkende til, at FFI – Folkekirken for Internationals for alvor har fået fodfæste i det forgangne år.

Hver femte beboer i hovedstadsområdet har udenlandsk statsborgerskab, og der er en stigende tilflytning af udenlandsk arbejdskraft fra lande med mange kristne. Derfor blev provstisamarbejdet Folkekirken for Internationals etableret tilbage i 2021. Og nu er konklusionen entydig i projektets årsrapport for perioden august 2023 – august 2024: Der er øget deltagelse i FFI’s aktiviteter, og det lokale ejerskab på tværs af stiftet er stigende.
Ud over faste gudstjenester på engelsk har man en række arrangementer – dels i Eliaskirken på Vesterbro, dels i samarbejde med de sogne, der har en stor international befolkning. Det er i skrivende stund Kirken i Ørestad, Sydhavn Sogn, Allehelgens Kirke på Amager, Hans Egedes Kirke i Nordhavn og Kapernaumskirken på Nørrebro.
Det har fx været afholdt Sankt Hans-aften på stranden ved Allehelgens Kirke, og hver måned er der Family and music time i Eliaskirken med en britisk musikpædagog som samlingspunkt.
Generelt er spisearrangementerne meget velbesøgt, og ikke mindst Thanksgiving-middagen har været en stor succes. Derfor er der nu jævnligt Potlucks – sammenskudsgilder – for dem, der ønsker måltidsfællesskabet som det primære fællesskab.
Projektets tre ben
Ud over at have et mål om at udvikle en engelsksproget menighed i tilknytning til Eliaskirken, bliver der arbejdet på at skabe netværk på tværs. Dette foregår dels ved at udvikle arrangementer sammen med det lokale sogn, dels gennem netværksmøder med fokus på videndeling og sparring omkring opgaven. Og ved at FFI fungerer som en ressource for stiftets kirker, når de har behov for assistance til kirkelige handlinger på engelsk eller blot er interesseret i at høre mere om målgruppen og få adgang til salmer og bønner på engelsk.
Projektets tredje ben er kommunikation på engelsk. Der er i starten af 2024 vedtaget ny kommunikationsstrategi, der definerer målgruppen som dem, der har et skæbnefællesskab omkring det at være langt væk hjemmefra. FFI bliver derfor brandet som et ”Home away from home”. Lige nu arbejdes der på at styrke den digitale kommunikation med ny og bedre hjemmeside.
Fremtiden
I de kommende år vil FFI fortsætte arbejdet med at nå beboerne i de sogne, der har den største andel af expats. Samtidig skal mulighederne for den faste engelsksprogede mening udvides, så der bliver skabt en forbindelse mellem de meget populære family-tilbud til højmessen. Det er også et ønske at få skabt en egentlig engelsksproget salmesamling, ligesom der er ambitioner om at lave en konference om at lave pionerkirke med udgangspunkt i FFI´s arbejde.
FAKTA: FFI er et samarbejde mellem de seks provstiudvalg i Københavns Kommune, Frederiksberg Provstiudvalg og Vesterbro Sogns Menighedsråd. Maria Fihl er præst tilknyttet projektet. Derudover er der to deltidsansættelser i forbindelse med projektet: Ruben Harbo, koordinator og Mads Mariegaard, kommunikationsmedarbejder.