Flerdagsvisitats i Skjern Provsti – Skjern, Stauning og Dejbjerg

For anden gang afholdtes et flerdagsvisitats i Ribe Stift, denne gang gik turen til Skjern Provsti.

 

Hvad er det nye?

En visitats er grundlæggende et tilsyn, som biskoppen er forpligtet til at udføre med provstierne løbende. Typisk indebærer det et besøg med gudstjeneste og efterfølgende samtaler med biskop, provst, præster, medarbejdere og menighedsrådsmedlemmer om forhold i sognet, demografien og menigheden.

Denne visitats var dog noget anderledes.

Biskop Elof Westergaard lod sig inspirere af praksis fra Norge, hvor man ofte strækker visitatser over flere dage eller endda uger. Han besluttede derfor at besøge Skjern, Stauning og Dejbjerg sogne over en længere periode.

Sammen med provst Poul Ivan Madsen var der lagt op til nogle særdeles spændende dage i starten af september, hvor præster, ansatte, menighedsråd, provsten og biskoppen var inviteret til at deltage i arrangementer.

 

En kirkegårdsvandring, der satte tankerne i gang.

Visitatsen begyndte med en gudstjeneste i Skjern Kirke søndag den 1. september, efterfulgt af kirkegårdsvandring på Skjern Kirkegård, ledet af kirkegårdsleder Sabine Mogensen. Under vandringen guidede Sabine Mogensen deltagerne gennem kirkegårdens områder og fortalte om, hvordan de lokale traditioner og skiftende befolkningssammensætninger har påvirket kirkegårdens udformning og drift.

Denne vandring gav biskoppen og de øvrige deltagere mulighed for at diskutere kirkegårdens betydning som en del af kirkens liv og dens rolle i lokalsamfundet. Samtidig skabte det en ramme for refleksion over, hvordan kirken kan møde nutidens og fremtidens udfordringer, ikke mindst i forhold til demografi og lokale begravelser. Med ændringer i folks forhold til kirkelige traditioner og skiftende behov for gravpladser bliver kirkegården et billede på både kontinuitet og forandring i sognet.

 

Morgenandagt, socialt arbejde og menighedsdrøftelser

Mandagen bød på en række møder og besøg, og startede med morgenandagt ved sognepræst Poul Nyborg i Skjern Kirke, hvorefter biskoppen, provsten og repræsentanter fra menighedsrådene samledes til et møde, hvor aktuelle emner og udfordringer i Skjern Sogn blev drøftet.

Efter mødet fortsætter visitatsen med et besøg på Cafe Værestedet Montana, et socialt samlingspunkt i Skjern drevet af KFUMs sociale arbejde, hvor det lokale samfund mødes for at støtte udsatte grupper. Her viste Tanya Mogensen, en af caféens medarbejdere, begejstret rundt og gav deltagerne en indsigt i caféens arbejde med at hjælpe folk i sårbare livssituationer. Cafeen, som i 2023 havde 30-års jubilæum, har 4 ansatte og 30 frivillige, og som Tanya siger;

 "Vi skaber fællesskaber for mennesker i udsatte og sårbare livssituationer. En af vores kerneværdier er at bygge bro mellem mennesker og derved skabe relationer og tillid. Mange af vores brugere vælger at blive frivillige, fordi det giver dem en følelse af værdi og ejerskab over værestedet."

Efter besøget på caféen fortsatte programmet med et møde med menighedsrådet i Dejbjerg Sogn, hvor der bl.a. blev talt om sognets specifikke udfordringer og muligheder.

 

En vigtig investering i fremtiden

Flerdagsvisitatsen i Skjern Provsti var mere end blot et traditionelt tilsyn – den gav plads til dybere refleksion og dialog mellem kirken og lokalsamfundet. Gennem møder med menighedsråd, besøg på lokale institutioner og fokus på både kirkelige og sociale udfordringer, blev båndene mellem kirken og de mennesker, den betjener, styrket.

Ved at tage sig tid til at lytte, lære og dele visioner, skaber denne type visitats en vigtig platform for at forstå og tilpasse sig de forandringer, der præger både kirken og samfundet. Med fokus på fællesskab og samarbejde bidrager visitatsen til at sikre, at kirken fortsat kan være en nærværende og relevant kraft i folks liv – nu og i fremtiden.

Tak til Skjern Provsti for 3-dages gæstfrihed og et rigtigt godt program.