I Kirkeministeriets vejledning om kirkegårdsvedtægter i afsnit "5.5. Fredningstid" fremgår det, at fredningstiden er den periode, i hvilken et gravsted ikke kan nedlægges. Fredningstiden er mindst 20 år for kister og mindst 10 år for urner. Fredningstiderne skal altid fremgå af kirkegårdsvedtægten.
Hensigten med fredningstiden er, at en grav skal være urørt i så mange år, at ligrester i jorden kan nå at blive nedbrudt. Det kan være nødvendigt med en længere fredningstid, hvis jordbundsforholdene på stedet gør, at nedbrydningen af urner og ligrester tager væsentligt længere tid end henholdsvis 20 og 10 år.
Styrelsen for Patientsikkerhed skal inddrages hvis:
- Menighedsrådet mener, at det på grund af jordbundsforholdene er nødvendigt med en længere fredningstid end minimumsfredningstiderne på 20 og 10 år for henholdsvis kister og urner
- Menighedsrådet ønsker at fastsætte en kortere fredningstid end 20 år for børnegrave
- Menighedsrådet ønsker at ændre fredningstiden på en kirkegård.
GiasCentret har fået oplyst af Styrelsen for Patientsikkerhed, at menighedsrådet skal vedhæfte følgende oplysninger til brug for styrelsens behandling af sagen:
- Jordbundsforhold: De aktuelle jordbundsforhold har stor betydning for omsætningstiden. Det er eksempelvis erfaringen, at formuldningen er mest effektiv i en porøs jord med mindre vandindhold, gerne kalkblandet, hvorimod en sur, vandmættet, leret jord kan fordre en længere fredningstid.
- Grundvandsstand/hydrogeologiske forhold, herunder drænering: Kister bør stå tørt. Den højeste grundvandsstand bør være under kisteniveau. Problematiske hydrogeologiske forhold med vandmættet jord, høj grundvandsstand eller dårlig drænering, kan ligeledes fordre længere fredningstid.
Til belysning af ovenstående kan man med fordel tage udgangspunkt i de konkrete praktiske erfaringer for kirkegården i relation til omsætning af ligrester, eksempelvis variationer i jordbundsforhold, placering på kirkegården og formuldningstiden. Graverne vil ofte have et indgående kendskab til de forskellige jordbundsforhold på kirkegården og kirkegårdens formuldningstider (og eventuelle variationer på kirkegården).
Kommunen eller De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) kan eventuelt også have oplysninger om jordbunds- eller hydrogeologiske forhold.
Derudover er det relevant at afsøge oplysninger om baggrunden for, at fredningstiden oprindeligt er blevet fastsat til mere end 20 år. Hvis baggrunden for den forlængede fredningstid var, at jordbundsforholdene eller drænering/grundvandsstanden gav forventet forlængelse af nedbrydningstiden, taler dette mod at nedsætte fredningstiden, end hvis begrundelsen for eksempel var hensynet til gravfreden.