Stiftsrådet optimerer udvalgsarbejdet for at styrke kirkeudvikling

Stiftsrådet har nu vedtaget en række konkrete forslag, der skal sikre en mere effektiv og strategisk tilgang til kirkeudvikling.

dele af københavns stiftsråd sidder ved et mødebord

Stiftsrådet samlet til stiftsrådsmøde (Arkivfoto: Niels Flink Rasmussen).

Af Ulla Haahr.

I de senere år har stiftsrådet arbejdet på baggrund af den fælles vision, som blev udviklet i efteråret 2021, og som de nedsatte stiftsudvalg skal løfte sammen med stiftsrådet. Det har betydet et større fokus på udvalgenes arbejde, forankringen bredt i stiftet samt rammerne for de konsulenter, som stiftsrådet beslutter at ansætte. Derfor har Stiftsrådet nu vedtaget en række forslag.

Ny ledelsesmodel for udvalgene

Et centralt problem er manglende klarhed om udvalgenes opgaver. Udvalgene er nedsat for at løse specifikke opgaver, som stiftsrådet ønsker håndteret. Men kan der være forskel mellem de beskrevne kommissorier og udvalgenes faktiske arbejde. En fælles ledelsesmodel, bestående af en trojka med udvalgsformanden, et stiftsrådsmedlem og en provst, skal sikre, at kommissoriet overholdes, og at der er fremdrift i arbejdet.

For at sikre en bedre sammenhæng mellem opgaver og udvalg samt forankring af provstisamarbejder er det desuden besluttet, at der skal holdes årlige møder for stiftsrådet og alle udvalgenes trojkaer. Udvalgsformænd inviteres også til årlige møder for provstiudvalg og seminarer for provstiudvalgsformænd og provster. Det skal desuden arbejdes med yderligere forankring og sammenhæng på tværs af stiftet.

Tydeligere organisation for de ansatte

Folkekirkens organisation kan give udfordringer med at skabe fuldstændig klarhed omkring de ansatte finansieret af det bindende stiftsbidrag. Derfor er det afgørende at tydeliggøre, hvem der beslutter hvad, hvem der gør hvad, og hvem de ansatte kan gå til med hvilke spørgsmål: Det er Stiftsrådet, der træffer beslutning om oprettelse, nedlæggelse og normering af stillinger samt hvilke opgaver medarbejderne skal løse. Mens det er stiftsadministrationen, der er ansættelsesmyndighed, og derfor er kontorchefen øverste personaleleder. Den daglige ledelse kan uddelegeres til andre, af, men kan uddelegere den daglige ledelse til andre, afhængigt af opgavens natur.

”Vi håber, at disse tiltag vil forbedre effektiviteten og samarbejdet i udvalgsarbejdet og dermed styrke kirkeudviklingen og den lokale relevans her i stiftet,” siger Jens Andersen, formand for stiftsrådet.

De nuværende udvalgs valgperiode løber til 2026.

Læs mere om stiftsrådets udvalg her: https://www.kobenhavnsstift.dk/om-koebenhavns-stift/stiftsudvalg.

Læs referatet af stiftsrådsmødet 6. juni her: https://www.kobenhavnsstift.dk/om-koebenhavns-stift/stiftsraadet/beslutningsprotokollater