Brev fra biskop Ulla Thorbjørn Hansen:
"Kære alle menighedsråd, præster og valgte medlemmer af rådet
Som bekendt er dåbskommissionens delrapport offentliggjort, så vi alle kan læse med se: Midtvejsrapport Dåbskommission 300425.pdf
Som nævnt i en hilsen udsendt i første uge af april byder jeg rapporten velkommen – se: Dåb på dagsordenen | roskildestift.dk
Jeg hæfter mig ved rapportens indledende sætning: 'Dåben er et sakramente og en frelseshandling. Derfor er det afgørende, at den til enhver tid og på ethvert sted kan genkendes som en kristen dåb. Dette fungerer nærmest som en indgangsbøn til vores fælles dialog om dåbsritualets eventuelle fornyelse, som har været på tale gennem de senere år".
Vi skal også i Roskilde Stift tage imod invitationen til at afprøve noget nyt og — ud fra en praktisk erfaring - vurdere, om tiden er inde til forandring, og i så fald i hvilken grad. Med dåbskommissionens tre forslag er der både mulighed for stort set at fastholde den nuværende praksis og for at gøre noget nyt og anderledes – inden for rammen af den indgangsbøn, jeg netop har nævnt".
Jeg byder rapporten velkommen. Ikke alene fordi den giver os en fælles ramme, inden for hvilken vi kan afprøve og tale om nye muligheder – men også fordi den kommer med konkrete forslag til indførelse af en ny bibelsk læsning og idéer til, hvordan fadderrollen kan italesættes på en god måde.
Der er hjælp at hente for nye præster, som dermed ikke nødvendigvis skal opfinde det hele selv.
Jeg vil med andre ord i lighed med folkekirkens øvrige biskopper opfordre menighedsrådene til i perioden 2. april til 31. december 2025 at afprøve de tre liturgiske modeller i folkekirkens sogne.
Det er menighedsrådet, der beslutter, om man i sognet vil afprøve en eller flere af de nye dåbsliturgier.
Det kan dog selvsagt ikke ske imod præstens ønske, som er den, der har ansvaret for forvaltningen af sakramenterne – herunder dåben.
Jeg vil opfordre til, at præsterne ved dåbssamtalerne inden dåben taler med dåbsforældre eller de voksne, der skal døbes om menighedsrådets beslutning og benytter anledningen til at fortælle, hvori en eventuel ændring består, og hvad de tænker om det. Så kan dåbsforældrene eller den voksne dåbskandidat være med i samtalen om dåben, og vi undgår klager fra dåbsforældre, der ikke har hørt om ændringerne på forhånd og givet deres tilsagn til ændringerne.
Dåbskommissionen har udover midtvejsrapporten også udsendt diverse dialogmateriale - samtalekort mv, samt forslag til, hvordan man bedst kommer i gang med dialogen om dåben lokalt.
- Se: Dåben til eftersyn - Temaer - Site
- Dialogmateriale - Dåben til eftersyn - Temaer - Site
- Introduktion til dåbskommissionen_PRINT.pdf
- Om materialet samt programmer for drøftelser_PRINT.pdf
Sæt gerne også tid af til en drøftelse på et menighedsrådsmøde i foråret eller efteråret 2025, og tal om dåben og de tre forslag til dåbsliturgi, også for at beslutte, om I ønsker ét eller flere forslag afprøvet i sognet. Inddrag gerne sognets ansatte i samtalen.
Jeg giver hermed en tilladelse til, at præsterne efter aftale med menighedsrådet prøver de tre modeller af i 2025.
Tak om I vil give besked til Roskilde Stift, hvorvidt I agter at prøve en eller flere af modellerne af.
Og tak om den evaluering, som sendes til Dåbskommissionen også samtidig sendes til Roskilde Stift til orientering.
Følgende tre sogne vil i Roskilde Stift efter aftale med mig prøve en eller flere af modellerne af.
- Haslev sogn i Tryggevælde Provsti
- Sct. Peders sogn i Næstved Provsti
- Nykøbing Sjælland Sogn i Odsherred Provsti
Venlig hilsen
Ulla Thorbjørn Hansen, biskop over Roskilde Stift