Rektor på Vestervig Kirkemusikskole Martin Gade kommer med solid erfaring som uddannelsesleder i den danske musikverden og passion for det gode musikliv i hele landet. Gennem kirkemusikeren løfter kirken en vigtig samfundsmæssig opgave, siger han.

Af Anika Thorø Weber
I det sydligste Thy breder byen Vestervig sig ud over det let bakkede og til tider forblæste landskab.
Byens store landsbykirke – nordens største – er byens vartegn. Friskolen skaber et fælles samlingspunkt, og for nyligt genåbnede købmanden takket være en stærk fælles vilje i lokalbefolkningen.
For i Vestervig er man stolt. Som den store landsbykirke hæver sig over landskabet, ranker indbyggerne også ryggen og formår mere, end mange måske vil forvente af en landsby med godt 500 indbyggere.
Det gælder blandt andet også at holde en musikskole i live, der til trods for byens størrelse har en vigtig plads på det danske musiklandkort.
- På mange måder er Vestervig jo et billede på, hvad de studerende træder ud i, når virkeligheden venter på den anden side af uddannelsen. En virkelighed, hvor de ofte skal være med til at skabe et musikalsk liv, hvor der måske ikke er andre end dem til at gøre det, siger Martin Gade, der er rektor på Vestervig Kirkemusikskole.
Ved udgangen af 2023 blev han ansat som rektor på skolen, der uddanner organister, kirkesangere og korledere. Han kom fra en stilling som vicerektor for Syddansk Musikkonservatorium, og ved, hvor han vil hen, som ny leder af kirkemusikskolen.
- Gennem kirkemusikeren løfter kirken en vigtig samfundsmæssig opgave – særligt i de små lokalsamfund. Den opgave skal vi klæde kirkemusikeren på til at bære, uanset om det gælder babysalmesang, gudstjenesten eller voksenkor, siger han.
Artiklen fortsætter under billedet.

Et spejl af sin barndom
Det kommer ikke ud af det blå, at Martin Gade udtrykker en tydelig passion for kirkemusikliv overalt i Danmark.
Som barn voksede han op på øen Thyholm i Limfjorden, og siden har han bosat sig samme sted med sin egen familie. Helt fra barnsben har han erfaret, hvilken vigtig plads kirkens musikliv kan spille i et lokalsamfund.
- På Thyholm var der ikke andre til at stå for de musikalske tilbud. Det var kirken, der stod for kor, sangaftener og meget andet. Kirken havde en enorm vigtig rolle – og sådan er det jo også rigtig mange andre steder, siger Martin Gade, der oplevede kirken som et naturligt bagtæppe for sin opvækst i skolen, fritidslivet og hjemmet.
Det bagtæppe har de seneste år fået en mere fremtrædende plads i hans bevidsthed. I sit nu faglige og professionelle møde med kirken har han genopdaget vigtigheden af det ansvar, som kirken løfter.
- Det er vigtigt, at vi får nogle dygtige og engagerede folk ud i kirkerne til at løfte den musikalske opgave. Musikken er et bærende element – både i gudstjenesten og i det øvrige liv i kirken og lokalsamfundet. Men for at musikken kan leve, kræver det, at vi får uddannet dygtige musikere, der både har styr på deres faglighed og en stor innovationskraft, siger Martin Gade.
Solid lederballast
Martin Gade er oprindeligt uddannet almen musikpædagog og har siden taget en lang række kurser og videreuddannelse i blandt andet ledelse. Hans vision om et rigt musikliv i byen og på landet kan spores i de valg, som han har truffet i sit arbejdsliv.
Gennem en årrække har han været leder ved musikinstitutioner i henholdsvis Holstebro, Odense og Esbjerg – og selvom det er større byer end Vestervig, så betragtes de musikalsk set også som ”yderområder”. En stor del af det professionelle musikliv i Danmark leves og drives i København, forklarer Martin Gade.
De mange år som institutionsleder i musikverden har givet ham en solid ballast, som han tager med sig i sit job som rektor i Vestervig.
- Selvom jeg nu har et arbejde i folkekirken, så er kirkemusikuddannelsen jo som enhver anden musikuddannelse. ”Mekanikken” i mit arbejde er den samme, og jeg har en masse erfaringer at trække på. Det nye er en righoldig kirkemusiktradition, som jeg øver mig i at kende, siger Martin Gade.
Vigtig i landets musiske liv
Når Martin Gade ser ud over de gule uddannelsesbygninger i Vestervig, har han store drømme – både på vegne af de studerende, skolen og det musikalske liv i folkekirken.
Den kommende tid vil han skærpe sit fokus på indholdet i uddannelserne på skolen, for de studerende skal klædes bedst muligt på til arbejdet, der venter – og have de kompetencer, som de lokale menighedsråd efterspørger.
Samtidig vægter han, at de studerende lærer de traditionelle kirkemusikalske dyder at kende, så salmeskat og historie ikke går tabt. Og så arbejder han for, at befolkningen også i fremtiden ser kirken som en vigtig spiller i samfundet og i det musiske liv i Danmark.
- Hvis man vil have kirken til at leve, så er musikken helt uomgængelig. Den har en så vigtig plads, at den ikke kan undværes, siger han.
