"Fri os fra det onde" - kom med til teologisk fagdag for præster

Kom med til inspirende teologisk fagdag i Aalborg Stift den 25. oktober 2024 kl. 9.00-15.00 i Ansgarskirken i Aalborg

 PROGRAM:

(9.00-9.30: Drop in-morgenmad)

9.30-11.00: ”Fri os fra traumerne” v. Ph.d. Lektor emeritus Else K. Holt

11.00-11.45: Frokost

11.45-13.15: ”Fri os fra patriarkatet” v. Ph.d. Stud. Margrethe Kamille Birkler

13.15-13.30: Pause m. kaffe 

13.30 – 15.00: ”Fri os fra os selv” v. Lektor David Bugge

15.00: Fadervor og farvel & tak

Læs mere om de enkelte oplæg:

Foto af kvindelig præst

Fri os fra traumerne v. Else K. Holt

Det Gamle Testamente er (blandt andet) blevet til som resultat af det nationale traume, som udløstes med Jerusalems fald og templets ødelæggelse i 587 f.Kr. De efterfølgende århundreders genopbyggelse af en national og religiøs identitet, som udviklede sig til den antikke jødedom og med denne også den tidlige kristendom, er således præget af en kamp med traumer, en kamp, som de seneste 10-15 år har sat spor i den bibelske eksegese.

I foredraget vil jeg koncentrere mig om to fokuspunkter, dels den traumabearbejdelse, som vi finder i så forskellige bøger som Klagesangene og Esters bog, dels om mulighederne for at bruge bibelske tekster i traumabearbejdelse i nutiden. Eksemplerne stammer primært fra afrikansk sammenhæng, men er i Danmark introduceret af forfatter og præst Synne Garff, der tidligere var international chef ved Bibelselskabet, men nu er tilknyttet Center for tro, tab og traumer.

Spørgsmålet er: Kan bibelske tekster også hele den traumatiserede i et så sekulariseret samfund som det danske?

Foto af kvindelig præst

Fri os fra patriarkatet v. Margrethe Kamille Birkler

”Fri os fra de onde, der holder fast i de undertrykkende diskurser – og magten vil vi slet ikke ind på.”

Sådan skrev Hyrdebrevet Søndag Morgen om den nye undervisningsbog Frugt ikke? af Anders Christian Wokobsen og Marguerit Kamillete Birkes. Frygt ikke!, bind 1, som er bogens titel, så snart vi bevæger os ud af satiren, har skabt stor debat, især på grund af dens tale om Gud. I bogen fastholdes det, at det er muligt at bruge andet end udelukkende maskuline pronominer i omtalen af Gud. Det er faktisk ikke kun muligt, men også noget vi historisk har set i forskellige kristne traditioner.


Dette oplæg vil dykke længere ned i emnet gennem en introduktion til feministiske teologiers diskussion af ondskab, særligt når ondskab forstås som resultatet af strukturel synd. Endelig vil vi under oplægget diskutere, hvordan kristendommen stiller sig overfor ondskabens ansigter i verden. Oplægget vil dog ikke foreslå at ændre Fadervor til Modervor, men vil i stedet invitere til et realistisk syn på både patriarkatet, kristendommen og mødet med ondskab.

Foto af mand ved træ

FRI OS FRA OS SELV v. David Bugge

Kain, Hitler, Knausgård – og Gud

Sjældent har en bog givet anledning til så heftig en debat som den norske forfatter Karl Ove Knausgårds storværk Min kamp. Romanen beretter om Knausgårds eget hverdagsliv fra hans tidlige barndom med en streng far og en kærlig, fraværende mor og op til hans voksentilværelse som digter og familiefar i Sverige. Og langt uden for hjemlandets grænser har det rejst spørgsmålet om det berettigede i – ved navns nævnelse – at lade ens nærmeste optræde i litteraturen.

Men bogen er meget mere end det. Ikke mindst er den et originalt forsøg på at indkredse menneskets evindelige hang til grænser (hvad enten det er Kain, Hitler eller Knausgård selv) og – i modsætning hertil – den grænsesprængende og altomfattende guddommelige nåde.

S.U. senest 18. oktober til arbejdsvejleder Ivana Høgagard på ih@km.dk Skriv ”Fri os fra det onde” i emnefelt.