KMS-konference 2023: køn, religion og spiritualitet

I en tid præget af polarisering og en ofte uforsonlig debat i det offentlige rum mødes kristne og muslimske ledere i Danmark til den årlige konference 10.-11- november  i Kristent-Muslimsk Samtaleforum.

Kristent-Muslimsk Samtaleforum (KMS) blev etableret under karikaturkrisen i 2006. Kristne og muslimske ledere i Danmark så et fælles behov for at danne netværk med hinanden og skabe et rum med god tid til samtale. Gennem årene har de årlige konferencer medført både kendskab og venskab på tværs.

I år har netværket eksisteret i 18 år, og det føles vigtigere end nogensinde, at vi mødes på tværs af lighed og forskellighed i vores samfund – både om det, vi er enige, og det, vi er uenige om. 

Køn, religion og spiritualitet
Gennem KMS’ historie har vi ikke været bange for at tage svære emner op; forholdet mellem helligskrifter og demokrati, grænserne i trosmødet og selvkritik og ekstern kritik for at nævne et par eksempler. 

På årets KMS-konference d. 10.-11. november er temaet køn, religion og spiritualitet. Konferencen finder sted hos Dansk Muslimsk Union i Hvidovre.

Her skal vi både diskutere synet på køn og kønsroller i de to religiøse traditioner samt undersøge mænds og kvinders forskellige tilgange til religion og spiritualitet.

Maria/Maryam og Abraham/Ibrahim 

Hvad kan Maria/Maryam i henholdsvis Bibelen og Koranen fortælle os om kønsroller i dag? Hvad betyder det, at en patriark spiller en vægtig rolle i både kristen og islamisk tradition?
Det er nogle af de spørgsmål, som et panel vil diskutere med deltagerne på konferencen. Panelet giver plads til forskellige stemmer og synsvinkler og består af priorinde og sekretær for den nordiske katolske bispekonference Søster Anna Mirijam Kaschner, ph.d.-studerende ved Uppsala Universitet Hasib Nasiri, mufti og kandidat i islamiske studier Imran bin Munir Husayn, præst og ph.d. Marianne Aagaard Skovmand, lektor i Det Gamle Testamente på Københavns Universitet Søren Holst og religiøs underviser og podcastvært Zainab Nasrati.

Kvinder og mænds tilgang til religion
Ét er de religiøse traditioners tilgang til køn og kønsroller, noget andet er mænds og kvinders forskellige tilgang til religion. Det er der lavet flere sociologiske undersøgelser om som religionssociolog ved Københavns Universitet, Brian Arly Jacobsen, vil fortælle om lørdag formiddag.

Konferencen afsluttes med en fælles pilgrimsvandring til den muslimske begravelsesplads i Brøndby.

Kristent-Muslimsk Samtaleforum ledes hvert år af en styregruppe bestående af fem kristne og fem muslimer. Forummet faciliteres af Folkekirke & Religionsmøde.