Hvordan skaber vi en nærværende og relevant folkekirke – også i fremtiden?
Det spørgsmål står centralt i Ribe Stifts nye Projekt Fremtidens Fundament, der inviterer menighedsråd, præster og ansatte til at arbejde sammen – både lokalt og på tværs af provstier – for at finde nye svar og løsninger.
Fra vilde problemer til fælles handling
Måske har du som præst deltaget i Roadialogshowet i 2024 eller hørt om de “vilde problemer” som f.eks. mangel på arbejdskraft og behovet for flere frivillige. Udfordringerne er velkendte og mærkes mange steder i folkekirken. Men netop fordi problemerne er store og komplekse, kan vi ikke løse dem hver for sig.
Lars Hansson, formand for Stiftsrådet, understreger:
"Vi skal forsøge at løse udfordringerne sammen. Det er jo ikke de samme udfordringer, alle menighedsråd sidder med. Det handler om, hvordan vi alle kan hjælpe hinanden. Vi tror på, at der er energi i at forsøge at finde løsninger i fællesskab og lokalt. Mange af svarene er hos dem, der er en del af folkekirken i Ribe Stift – stiftet, Stiftsrådet, provstierne og menighedsrådene. Det handler om at finde nogle metoder, der får svarene frem i fællesskab."
Projekt Fremtidens Fundament tager afsæt i en grundlæggende erkendelse: Vi skal stå sammen – og vi skal invitere vores lokalsamfund med. Samskabelse og lokal forankring bliver nøgleord i arbejdet.
Et lokalt afsæt – med opbakning
Projektet løber i 2025-2026 og er støttet af Ribe Stiftsråd, Ribe Stift og provstier i stiftet. Det giver mulighed for, at sogne rundt omkring i stiftet kan gå i gang med at undersøge, hvad der rører sig lokalt:
- Hvad er vigtigt i vores sogn?
- Hvilke udfordringer skal vi tage fat på – sammen med andre?
- Hvordan kan vi som kirke være mere nærværende dér, hvor folk lever deres liv?
“Folkekirken er stærkt lokalt forankret, og det er vigtigt, at den fortsat er det,” siger biskop Elof Westergaard. “Og at vi som provstier og stift er med til at sikre fortsat medejerskab og engagement. I en tid præget af centralisering, hvor vi inden for stort set alle samfundsmæssige områder har oplevet, at opgaver flyttes væk fra det nære, vil dette projekt modsat styrke kirkens lokale forankring og styrke menighedsrådenes muligheder for selv at tage fat i de udfordringer, som opstår, og løse dem på deres måde.”
Invitation til menighedsråd og præster
Første skridt i Fremtidens Fundament er at lytte. I juni 2025 gennemfører konsulenthuset LEAD ni fokusgruppeinterview med omkring 100 personer – menighedsrådsmedlemmer, præster, ansatte og provster fra hele Ribe Stift. Formålet er at få et nuanceret billede af de udfordringer og muligheder, I ser i jeres hverdag.
Det er jeres erfaringer og perspektiver, der skal danne fundamentet for det videre arbejde. Derfor starter projektet ikke med svar – men med spørgsmål.
Vi glæder os til at lytte, lære og bygge videre – sammen med jer.
👉 Kontakt Elisabeth Aggerbeck eller Dorte Ib på kmrib@km.dk for at høre mere – og få inspiration til, hvordan I kan komme i gang.
