Fortsat plads til forbedring af intern kommunikation

Der er tilfredshed med kommunikationen fra nærmeste leder og vurdering af egen indsats og evner, viser undersøgelse af den interne kommunikation i Københavns Stift. Men Folkekirkens IntraNet bruges ikke nok, ligesom mulighederne for at give feedback og kritik skaber udfordringer for den interne kommunikation i stiftet.

En velfungerende intern kommunikation har stor betydning for veludført arbejde, godt arbejdsmiljø og godt ekstern kommunikation. Derfor har Københavns Stift et fortsat fokus på, hvordan vi i Presse og Kommunikation kan styrke den interne kommunikation i stiftet.

For at blive klogere på ansatte og frivilliges vurdering af den interne kommunikation sendte vi i forsommeren 2023 et spørgeskema ud til målgruppen af ansatte og frivillige.

Vi stillede blandt andet spørgsmål om, hvordan den interne kommunikation fungerer, hvilke kanaler ansatte og frivillige anvender, hvilke informationer de savner, og hvilke undervisningstilbud de efterspørger.

Det viste undersøgelsen
Deltagernes vurdering af egne evner og indsats er meget positiv, men mange peger på sociale medier som den kommunikationsdisciplin, der giver de største udfordringer. Der var desuden stor interesse for et kursus i, hvordan man som ansat og frivillig i folkekirken gennem personlig kommunikation kan give et mere troværdigt billede af folkekirken. 

Der er samtidig fortsat god plads til forbedring af den interne kommunikation i Københavns Stift. Der er fx fortsat for mange, der ikke oplever at der i tilstrækkelig grad er mulighed for at komme af med kritik, klager og anden feedback.

Lidt mindre end halvdelen vurderer, at de får den information, de behøver for at udføre deres arbejde.

 

Folkekirkens IntraNet
Undersøgelse viser også, at  lidt mindre end halvdelen af deltagerne bruger Folkekirkens IntraNet, som er kanalen for intern kommunikation i Københavns Stift. 
Tidligere undersøgelser peger på, at folk synes der er for mange kanaler for intern kommunikation, og at den interne kommunikation er præget af divergerende informationer. Det viste sig under corona, hvor relevante informationer, som ofte varierede indbyrdes, kunne hentes både på intranettet, på Landsforeningen af Menighedsråds kanaler, på stifternes hjemmesider og i Kristeligt Dagblad. Det er baggrunden for, at Københavns Stift har besluttet, at al intern kommunikation på sigt skal flyttes over på Folkekirkens IntraNet, efterhånden som intranettet udvikles til at kunne rumme det. Ud over at det bliver lettere for ansatte og frivillige i informationsmængden, frigiver det plads til at fokusere på brugerne af folkekirken på stiftets hjemmeside.

- Der ligger fortsat en stor opgave foran os med at hjælpe ansatte og frivillige over på det nye intranet. Nu vil vi sammen med stiftets provster se på, hvordan vi bedst gør det, siger Ulla Haahr, kommunikationschef i Københavns Stift.

Kursus i personlig troværdig kommunikation om folkekirken
På spørgsmålet om, hvilke tiltag fra Københavns Stift deltagerne vil være interesseret i at deltage i, var tilslutningen størst til ’kurser om, hvordan man gennem personlig kommunikation kan give omverdenen et billede af, hvad folkekirken egentlig er.’ 40 % af deltagerne svarede, at de ønsker at deltage i sådan et kursus. Derfor er kommunikationsafdelingen gået i gang med at planlægge et kursus i, hvordan man kan bruge sine egne sociale medier til at kommunikere om folkekirken og på den måde styrke folkekirkens troværdighed. Vi glæder os til at fortælle mere om det tiltag i løbet af foråret.

Fokusgruppe skal hjælpe med at uddybe besvarelserne
Næste skridt er at etablere fokusgrupper som på baggrund af den kvantitative undersøgelse kan hjælpe os med at kvalificere besvarelserne fra undersøgelsen.

Fakta
63 % vurderer, at de modtager den information, de behøver for at udføre deres arbejde i folkekirken
36 % vurderer, at det i ringe eller i meget ringe grad er muligt at give feedback, klage, rose etc. i forbindelse med deres arbejde
11 % går ikke nogen steder hen med deres feedback, kritik, ros, klager etc.
81 % vurderer, at de selv i høj eller meget høj grad opsøger den viden, de har brug for i forbindelse med deres arbejde 
67 % vurderer, at de selv i høj eller meget høj grad har de færdigheder, der skal til for at varetage deres kommunikationsopgaver i folkekirken
33 % er udfordrede, hvad angår kommunikation på sociale medier
40 % er interesserede i kurser i, hvordan man gennem personlig kommunikation kan give omverdenen et troværdigt billede af folkekirken
47 % bruger Folkekirkens IntraNet til at holde sig orienteret om, hvad der sker i folkekirken i Københavns Stift
36 % vurderer at Folkekirkens IntraNet giver dem informationer som er relevante for deres arbejde
57 % vurderer, at deres nærmeste leder giver dem informationer som er relevante for deres arbejde.

  • Så mange deltog i undersøgelsen: 126 (godt og vel hver tredje svar kom fra en præst, og hver fjerde fra et menighedsrådsmedlem)
  • Svarperioden: Maj-juli 2023
  • Kanal: Folkekirkens IntraNet + direkte mail til præster og menighedsråd
  • Vinder af konkurrencen: Henriette Balzer, kordegn i Solbjerg Kirke på Frederiksberg.