Forebyggelse af indbrud

Politi holder oplæg om forebyggelse af indbrud

I løbet af sommeren 2023 oplevede politiet en stigning af indbrud i graverhuse, sognegårde mv., hvorfor de rettede henvendelse til Lolland-Falsters Stift, da de gerne vil bistå med at forebygge samt klæde menighedsrådene på. Mandag d. 11. december mødte derfor 25 menighedsrådsmedlemmer op i Sognes Hus i Maribo, hvor afdelingen for Borgernært Politi hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi bød dem indenfor.

Hvad siger tallene?
Politiet oplevede en stigning i anmeldelser fra 2022. Antallet af anmeldte indbrud faldt i starten af 2023, men er steget igen efterfølgende. Det er ikke tendens isoleret til Lolland-Falster, men en landsdækkende tendens. Tyvende går primært efter haveredskaber og maskiner.

Lokalt har antallet indbrud i Lolland Kommune ligget stabilt gennem årene, mens Guldborgsund Kommune er stigende.

Sikring af fast ejendom
Der kan være forskelle fra sogn til sogn, hvad der fungerer lokalt, derfor bør metoderne for sikring kombineres.

  • GPS-tracker er en forholdsvis billig og enkel løsning og man behøver ikke nødvendigvis markere al værktøj og maskiner, men blot nogle udvalgte dele.
  • Markér maskiner og værktøj fx med stor skrift med menighedsrådets navn, så det bliver uinteressant.
  • Det er også muligt at DNA-mærke sit inventar. Det skader ikke og holder længe. Hvis politiet står med koster, hvor man ikke kender ejermanden, så kan dette aflæses via DNA-mærkningen.

Regler for overvågning
Der kom nye mere lempeligere regler for overvågning i 2021.

Præventivt kan overvågning forebygge kriminalitet, og skiltning om overvågning har alene en præventiv effekt.

  • Indendørs bestemmer menighedsrådet om der skal overvågning op, men det skal skiltes ift. medarbejdere og gæster. Hvis kirken er låst af (efter åbningstid), så der ikke er offentlig adgang, er det tilladt at overvåge.
  • Ønsker man overvågning udendørs på offentlige arealer skal politiet spørges.
  • POLCAM – hvis man som offentlig myndighed sætter et kamera op, så skal det registreres i POLCAM. Der ligger vejledninger på Datatilsynets og politiet hjemmeside.
  • Evt. optagelser må max gemmes i 30 dage. En undtagelse hertil er, hvis det bruges til at dokumentere indbrud.

Har I brug for hjælp?
Hvis menighedsrådet har spørgsmål til enten sikring eller overvågning, er man velkommen til at kontakte lokalpolitiet, som gerne kommer ud og giver konkret vejledning. 

Derudover er der mange private udbydere af overvågning, som kan vejlede.