Åben Masterclass for alle med interesse i diakoni
6. sep. 2024
Vi har fået en række yderst kompetente mennesker til at komme og berige os med viden og dialog dagen igennem. Første foredrag starter kl. 10, og vi afrunder det officielle Masterclass-program omkring kl. 17.
Masterclass er arrangeret af Diakonforbundet Filadelfia i samarbejde med Roskilde Stifts Diakoniudvalg. Denne Masterclass udgør i år Roskilde Stifts Diakoniudvalgs temadag om diakoni.
Deltagelse er gratis, og alle med interesse i diakoni er velkomne; uanset medlemskab og geografi. Man vælger selv, om man vil deltage hele dagen, eller blot noget af tiden.
Vi holder masterclass for at være sammen, blive klogere på diakoni og samfund, tale med hinanden – og i 2024 også for at fejre Diakonforbundet Filadelfias 100 års jubilæum! Det er stort – på alle måder skønt – og vi glæder os til en god, lang, indholdsrig dag med rigtig mange af jer.
Tilmelding senest d. 23. august 2024 – på diakonforbund.dk
Program for Masterclass 2024
Fredag d. 6. sep. 2024 i Festsalen på Filadelfia, Kurvej 4, 4293 Dianalund
9.30 – 10.00:
Kaffe og ankomst til Festsalen på Filadelfia.
10.00 – 10.15:
Velkomst v. Sanne Damborg, formand for Diakonforbundet Filadelfia
10.15 - 11.15:
”Mennesket bag handlingerne” v. tidl. fængselspræst Jesper Birkler
I det topsikrede Enner Mark Fængsel ved Horsens afsoner de indsatte fængselsstraffe fra nogle få år til livstid og forvaring. At være præst i denne sammenhæng rummer en række særlige udfordringer og indebærer nødvendige teologiske overvejelser omkring skyld og straf, håb og længsel. Hvordan påvirker det et menneske at skulle afsone i et sådant fængselsmiljø med en ofte lang dom for alvorlig kriminalitet? Hvordan kan man opretholde kontakt til familien udenfor og forberede sig på en dag at komme ud i friheden? Eller at skulle tilbringe resten af livet i en celle bag en ringmur?
I foredraget fortæller Jesper Birkler om mennesket bag kriminalitet indenfor rocker- og bandemiljøet, drab, narkohandel, røveri, vold og terror m.v. – en hverdag, som er meningsfuld og teologisk udfordrende!
Jesper Birkler er cand.theol. fra Aarhus Universitet og har været sognepræst i Grædstrup/Vinding/Bryrup/Vrads og ved Vor Frue Kirke i Aarhus. Fra 2011-2020 var han fængselspræst i Enner Mark Fængsel ved Horsens og har herefter haft vikariat i Folkekirken. Desuden bistår han løsladte fanger med at opretholde en hverdag uden kriminalitet.
11.30 – 12. 30:
”Menneskesyn, Etik og Faglighed (MEF)” v. projektleder Anika Follmann Kammadanam og diakon og ph.d. Stud. Conny Hjelm
Mennesker, der arbejder inden for de traditionelle velfærdsfag, er i risiko for at blive omsorgstrætte. Borgere, der har behov for støtte og pleje, er i fare for at blive behandlet uværdigt. Vores landspolitikere står med store udfordringer, når de kigger ind i fremtiden – hvem skal løfte vores velfærd? I sådan en tid er der brug for, at vi sætter fokus på, hvad der er ordentligt, medmenneskeligt og etisk, og måske netop derfor, er interessen for MEF så stor.
MEF blev dannet i 2022 med fondsstøtte fra Samfonden. MEF er en tænkning og en praksis, som bidrager til at dæmme op for forråelse og omsorgstræthed. MEF udspringer af, og er forankret i, Filadelfia Uddannelse.
Anika Follmann Kammadanam er projektleder i MEF. Hun er uddannet pædagog og diakon, med en kandidat i socialt arbejde.
Conny Hjelm har været ansat på Filadelfia Uddannelse siden 1992 som underviser, supervisor, foredragsholder mm. Hun er uddannet diakon og er ph.d. Stud.
12.30 – 13.30:
Frokost
13.30 – 15.00:
”Hvordan kan diakonien blive en relevant røst i samfundsdebatten?”
v. tidl. Kirke- og kulturminister Mette Bock
Diakonien har en lang tradition for at udøve omsorg og nærvær til udsatte og sårbare. Dette foregår mange steder, på mange måder hver eneste dag i kirker, institutioner og i møder mellem mennesker. Mange er derved i berøring med diakoni i hverdagen; bevidst eller ubevidst - og det er godt! Imidlertid er det en udfordring, hvordan diakonien bedst melder sig på banen i aktuelle samfundsdebatter og bliver en påvirkningsaktør også på det politiske niveau. Hvordan kan vi formulere det diakonale på en måde, som skaber relevans og lydhørhed? Og hvordan kan vi være talerør for sårbare og udsatte på en konstruktiv kritisk måde? Hvem giver diakonien myndighed og tyngde?
I oplægget vil Mette Bock komme med sine overvejelser om diakoniens relevans i det samfund, vi lever i, som Danmark ser ud i dag, og komme med bud på hvordan hun ser en vej for diakonien som en samfundsrøst, der bliver en naturlig samtalepartner i debatter og beslutninger – og som ville mangle, hvis den ikke var der.
Mette Bock er sognepræst ved fire kirker i Horsens Provsti og på Regionshospitalet i Horsens, Psykiatrisk afd. Hun er tidl. Kirke- og Kulturminister, og er, ud over sin teologiuddannelse, også uddannet cand.scient.pol. og mag. art i filosofi.
Samtale ved bordene ud fra oplægget.
Opsamling og afrunding ved Mette Bock og Conny Hjelm i samtale.
15.00 – 15.45:
Kaffe og fødselsdagslagkage i anledning af Diakonforbundet Filadelfias 100-års jubilæum.
Opsamling på dagens ord og indtryk v. formand Sanne Damborg.
16.00 – 17.00:
Koncert i Filadelfia kirke med Janne Mark Trio.
Janne Marks klare melodiske streg er båret af ønsket om at skabe musik til fælleseje og fællesbrug. Hun er allerede en anerkendt salmedigter med udgivelser i både “100 salmer” og i Højskolesangbogen. Undervejs i koncerten vil der også være lejlighed til at synge med på et par numre i fællesskab.
Trioen består af: Janne Mark, sang, Henrik Gunde, klaver, Esben Eyermann, bas.
18.30:
Fødselsdags-festaften i anledning af Diakonforbundet Filadelfia 100 år!
Festmiddag, underholdning, hygge i rigelige mængder og skønne overraskelser.