Hvor går du hen, når du er kirkefunktionær?

Her på siden finder du overblik over dine handlemuligheder, hvis du som f.eks. kirketjener, kordegn eller gravermedhjælper, oplever krænkende handlinger eller mobning.

Du har flere muligheder

Er du graver, organist, kirkesanger, kirke- og kulturmedarbejder, kordegn eller har en anden ikke-gejstlig ansættelse i folkekirken? Hvis du oplever krænkende adfærd, er det naturlige sted for dig at søge hjælp direkte til den personaleansvarlige/daglige leder. 

Men der kan være situationer, hvor du ikke er tryg ved at rette henvendelse til din daglige leder. Måske er han/hun en del af problemet, måske du ikke har tillid til ham/hende eller måske det bare er svært at tage kontakt. Du har heldigvis også andre muligheder. 

Det vigtigste er, at du gør noget. Vi har et fælles ansvar for at ting, der ikke er i orden, bliver sagt højt. Derfor skal vi alle reagere, når vi er vidne til krænkende adfærd. Uanset, om det handler om dig selv eller din andre. Husk: Det skal være trygt og godt at gå på arbejde i folkekirken. 

Tag fat i Din kontaktperson/ personaleansvarlige leder

Oplever du krænkende adfærd, kan du som udgangspunkt kontakte din nærmeste leder, der kan hjælpe dig med at styr på situationen og overblik over, hvad der kan gøres.

Det er forskelligt fra arbejdssted til arbejdssted, hvem der er nærmeste leder for kirkens medarbejdere. Nogle steder er det en kontaktperson i menighedsrådet, andre steder er der ansat en daglig leder. For eksempel kan der for gravermedhjælpere være en kirkegårdsleder. 

Kirkefunktionærer er ansat af et lokalt menighedsråd. Hvis du er i tvivl om, hvem din nærmeste leder er, kan du altid spørge dit menighedsråd. 

Kontakt formanden eller et medlem af menighedsrådet

Hvis du ikke ønsker at gå til din leder, kan du søge hjælp hos menighedsrådsformanden eller et andet medlem af menighedsrådet, som du har tillid til. 

Han/hun kan hjælpe med at få overblik over situationen og eventuelt bringe din henvendelse videre ind i menighedsrådet. 

Det vigtigste er, at du får sagt det højt til en, du er tryg ved.

Brug Din faglige organisation

Er du medlem af en faglige organisation, kan du altid søge råd og vejledning her.

De mest almindelige faglige organisationer for kirkefunktionærer er:

Dansk Organist og Kantor Samfund (DOKS)
Tlf.: 33 79 16 85
E-mail: doks@doks.dk

Organistforeningen
Tlf.: 76 65 95 60
E-mail: kontakt@organist.org

Dansk Kirkemusiker Forening
Tlf.: 24 40 16 46
E-mail: rla@kirkemusiker.dk

Foreningen af Danske Kirkegårdsledere
Tlf.: 60 53 59 00
E-mail: kontor@danskekirkegaarde.dk

Forbundet af Kirke- og Kirkegårdsansatte (FAKK)
Tlf.: 75 34 17 77

Danmarks Kordegneforening
Tlf.: 75 84 11 19
E-mail: dk@kordegn.dk

Danmarks Kirketjenerforening
Tlf.: 75 34 17 77

Kirkekultur.nu
Tlf.: 23 65 13 78
E-mail: mail@kirkekultur.nu

HK Danmark
Tlf.: 70 11 45 45

3F
Tlf.: 70 30 03 00

Flere organisationer har lokale tillidsrepræsentanter, som er specifikt tilknyttet dit geografiske område og derfor kender de lokale forhold. Din faglige organisation kan oplyse nærmere om dette.

Er du medlem af en anden faglig organisation end en af de ovennævnte, kan du kontakte denne.

Tal med en kollega

For nogen er det mest trygt at få sat ord på situationen sammen med en kollega.

Hvis du taler med en kollega, du har tillid til, kan du få talt situationen igennem og få støtte i det, du gennemgår. 

Oftest er man forståeligt nok påvirket af den situation, man er i, og det kan hjælpe at give sig selv lov til at sige det højt til nogen, der bare lytter. 

Din kollega kan også hjælpe dig med at få sagt fra overfor krænkende adfærd. 

Er du ny  i folkekirken, kan en erfaren kollega hjælpe dig med at få overblik over dine handlemuligheder og hjælpe dig med at kontakte din leder eller din arbejdsmiljørepræsentant/tillidsrepræsentant.

Kontakt din arbejdsmiljørepræsentant


Arbejdsmiljørepræsentanten kan hjælpe dig, når du har brug for at tale med en, der kender forholdene i dit geografiske område.

Det er forskelligt fra sted til sted, om der er en lokal arbejdsmiljørepræsentant eller ej. Det er et krav for arbejdspladser med 10 eller flere ansatte, at der er en arbejdsmiljørepræsentant.

Hvis du ikke ved, om du har en arbejdsmiljørepræsentant kan du altid spørge din nærmeste leder eller menighedsrådsformand eller din faglige organisation.

 

Henvend dig til arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet har et callcenter med en anonym hotline, hvor du kan ringe og søge råd i tilfælde af mobning og seksuel chikane.

Tlf.: 70 12 12 88
Åbningstider:
Man-tor: 8-15
Fredag: 8-14

Arbejdstilsynet er den danske myndighed på arbejdsmiljøområdet, der har til formål at fremme et sikkert og sundt arbejdsliv for alle og flytte arbejdsmiljøet i den rigtige retning.

Er du stadig i tvivl?

Folkekirken er en stor og broget organisation, og det kan være vanskeligt at finde ud af, hvor man går hen når man har oplevet krænkende adfærd. Er du i tvivl om, hvem du skal kontakte? Overvejer du, om det, du har oplevet er krænkende eller ej?  Er du nervøs for, hvad der sker, når du tager kontakt? 

Uanset om du har brug for at vende dine tanker eller få videre vejledning, kan du altid kontakte Folkekirkens Arbejdsmiljørådgivning 

Tlf.: 61 22 17 81
Telefontid: 9-14
Lukket onsdag

E-mail: far@km.dk

Folkekirkens Arbejdsmiljørådgivning (FAR) yder rådgivning til alle ansatte i folkekirken , og du kan henvende dig anonymt. FAR kan også hjælpe dig med at få overblik over dine handlemuligheder og kan hjælpe dig videre med næste skridt.

Læs mere om Folkekirkens Arbejdsmiljørådgivning (FAR) her

KNAP TIL TOPPEN AF SIDEN